Έχουμε φτάσει πλέον 18 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Τις ημέρες αυτές κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας. Όπου σταθείς θα ακούσεις τον κόσμο να συζητάει για τις εκλογές. Αυτές τις ημέρες βλέπω συμπολίτες μου που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να αναλάβουν τον Δήμο της Χαλκίδας να ανακοινώνουν το πρόγραμμά τους. Φυλλάδια παντού, φυλλάδια με γραφιστική τέχνη για να εντυπωσιάσουν, εκατοντάδες ποσταρίσματα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης με σκοπό να “μαζέψουν¨όσο το δυνατόν περισσότερα like και share. Kαι τα media του τόπου βεβαίως – βεβαίως, να παίζουν τον δικό τους ρόλο ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Σε όλα τα παραπάνω θα ακούσεις και θα διαβάσεις για το πόσο αγαπάει την Χαλκίδα ο ένας, για το ποια ήταν τα κατορθώματά του άλλου, το πόσο οικογενειάρχης είναι ο παρ’ άλλος και πόσες θυσίες θα κάνει ο επόμενος.
Ωραία όλα αυτά. Εγώ προσωπικά τα ακούω 11 ολόκληρα χρόνια που ψηφίζω, είμαι σίγουρος πως μερικοί ακούνε τα ίδια για περισσότερα από 40 χρόνια!
Έτσι για την αλλαγή λοιπόν, θα ήθελα να ακούσω ουσία. Θα ήθελα να ακούσω πως ακριβώς θα διασφαλιστεί στην καθημερινή ζωή μας στη Χαλκίδα ένα στοιχειώδες ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν θέλω τα μεγαλεπήβολα σχέδια, θέλω τα μικρά, τα καθημερινά, που πηγάζουν από τις ανάγκες όλων μας.
Σας έχω μια μικρή λίστα με το τι περιμένει ένας φυσιολογικός πολίτης από μια σοβαρή δημοτική αρχή.
Θέλω να σταματήσουμε να έχουμε αυτή την εικόνα πόλης…
Και θέλω επιτέλους αυτή την εικόνα μεσογειακής ευρωπαϊκής πόλης
Δημόσιος χώρος στάθμευσης
Το πρόβλημα το βιώνουμε καθημερινά από την αρχή μιας εβδομάδας μέχρι το τέλος της. Από την Δευτέρα που θέλεις να πας στην δουλειά σου, σε δημόσιες υπηρεσίες, στην τράπεζα, στην Τρίτη το απόγευμα, που θέλεις να πας μια βόλτα στα μαγαζιά της Αβάντων αλλά σκοπός είναι να μην παρκάρεις 4 χιλιόμετρα μακριά. Μέχρι την Κυριακή που θέλεις να κατέβεις μια βόλτα για έναν καφέ στην παραλία, εάν προσθέσουμε και τους ξένους που θα έρθουν την Κυριακή να επισκεφθούν τη Χαλκίδα, το πρόβλημα γίνεται τεράστιο. Εμείς το βιώνουμε κάθε μέρα αλλά μπορεί να μην μας πιστέψεις, όμως υποψήφιε δήμαρχε, αρκεί να μιλήσεις με 3-4 ανθρώπους που είναι από άλλη πόλη και ζουν τώρα στη Χαλκίδα για να σε πείσουν πως το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Ο κάθε ένας παρκάρει όπου θέλει, όπου του γουστάρει αρκεί να βρει θέση. Άλλοι κοτσάρουν μια πινακίδα ΑμΕΑ χωρίς να έχουν καμία άδεια και κρατάνε μόνιμη θέση κενή για την πάρτη τους. Και φυσικά έχουμε και τους έτσι θέλω, που βάζουν από τελάρα και καρέκλες, μέχρι παλιά σκουριασμένα μηχανάκια, αρκεί να κρατήσουν μια θέση κενή για την πάρτη τους. Και όλα αυτά στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης! Χρειάζεται λοιπόν δημόσιος χώρος στάθμευσης αλλά και ελεγχόμενη στάθμευση. Τι σημαίνει αυτό το δεύτερο; Ελεγχόμενη στάθμευση σημαίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων: πολύτιμες θέσεις μπροστά σε μαγαζί ή πολυσύχναστη υπηρεσία δίνονται μόνο για λίγο χρόνο, για όσους τις χρειάζονται πραγματικά.
Δρόμοι – Πεζοδρόμια
Καλά τα όσα μας λέτε όλοι οι υποψήφιοι στα φυλλάδιά σας για τον πρότερο σας βίο κλπ κλπ. Τι θα γίνει όμως, θα μπορέσουμε να περπατάμε μέσα στην πόλη μας με ασφάλεια; Θα μπορέσουν ηλικιωμένοι άνθρωποι να μην σκoντάφτουν κάθε 20 μέτρα σε λακκούβες και σε άθλια πεζοδρόμια; Βασικά, υπάρχουν πεζοδρόμια; Θα μπορέσουν κάποια στιγμή γονείς να περπατήσουν άνετα με το καροτσάκι του μωρού τους; Τους ανθρώπους που είναι με κινητικές δυσκολίες θα τους σκεφτεί κανείς; Υπάρχουν και αυτοί στην πόλη μας υποψήφιε δήμαρχε. Το επίπεδο πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται από το πόσο προσέχει τους αδύναμους, αυτούς που χρειάζονται φροντίδα και το θέμα της μετακίνησης στην πόλη μας, μας καθιστά απολίτιστους.
Πρόστιμα λοιπόν, σε όσους παρκάρουν ότι θέλουν όπου το θέλουν και κλείνουν πεζοδρόμια. Καθημερινός εντατικός έλεγχος και όχι κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα. Και επιτέλους να δω να ξεκινάει με πρόγραμμα η διόρθωση όλων των δρόμων και των πεζοδρομίων. Παντού, όχι μόνο στις συνοικίες των ευκατάστατων αυτής της πόλης.
Εκμετάλλευση δημόσιων χώρων
Υπάρχουν άπειροι αναξιοποίητοι χώροι. Αξιοποίηση των δημόσιων χώρων ώστε να γίνουν μικρές εστίες καλλιτεχνικών δρώμενων. Γίνεται στο εξωτερικό, σε πλατείες, πάρκα ή αναξιοποίητους χώρους όπου εκεί καλλιτέχνες δίνουν παράσταση για το κοινό δωρεάν. Μουσικοί κάνουν μικρά live ή ηθοποιοί στήνουν θεατρικά. Και πολλές άλλες δράσεις καθημερινά. Αυτό θα δώσει σφυγμό στην πόλη, γιατί Χαλκίδα δεν είναι μόνο η παραλία της.
Χρήση της τεχνολογίας στην πόλη
Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα της πόλης. Το παράδειγμα των Τρικάλων είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα. Το θέμα είναι να μην μένουμε σε ημιτελή ή άχρηστα «πιλοτικά» προγράμματα και υπερτιμημένες υπηρεσίες που κοστίζουν ένα σωρό λεφτά και δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό. Προγράμματα όπως το novoville διευκολύνουν τον πολίτη να καταθέτει αναφορές για τρύπες στους δρόμους ή άλλες φθαρμένες υποδομές και, το κυριότερο, να παρακολουθεί τι γίνεται με το αίτημά του. Δες ΕΔΩ τι ακριβώς είναι το novoville.
Να δοθεί η πόλη στους νέους
Να δημιουργηθεί ένας σύλλογος – μια εταιρεία, που θα βρίσκει εύκολους τρόπους ώστε να ανακαινίζονται και να αξιοποιούνται τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα του κέντρου. Να μπορούν να ενοικιάζονται με ευνοϊκούς όρους σε νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες. Να ιδρυθούν νέοι συνεταιριστικοί παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, ελεύθερα εργαστήρια, θέατρα, μουσικές σκηνές, στούντιο, γκαλερί. Οι νέοι, ξανά και δυναμικά, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να κατοικούν, να εκφράζονται και να διασκεδάζουν στη Χαλκίδα και όχι να φεύγουν με την πρώτη ευκαιρία. Να δημιουργηθεί τέλος ένας διαγωνισμός, ώστε τα graffiti και τα συνθήματα να χρωματίζουν κι όχι να μουντζουρώνουν τη Χαλκίδα.
Μια μικρή λίστα που μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας καλύτερη, πιο λειτουργική και ευχάριστη. Και να έχουμε τους νέους ενεργούς στην πόλη καθώς αυτοί είναι που θα δώσουν ζωή στη Χαλκίδα και με το όραμά τους μπορεί το μέλλον να είναι καλύτερο. Και στα πρότυπα μια πραγματικά Ευρωπαϊκής πόλης.