Ο Drew Scanlon βρέθηκε πριν από ένα χρόνο στο Τσερνόμπιλ , στο εργοστάσιο όπου επί σοβιετικού καθεστώτος στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρηνική τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας.
Έχουν πλέον περάσει 33 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα που έγινε ξανά επίκαιρο με την επιτυχία που έχει σημειώσει παγκοσμίως η τηλεοπτική σειρά «Τσερνόμπιλ» παραγωγής HBO. Εδώ και αρκετά χρόνια το Τσερνόμπιλ και η πόλη δίπλα στον πρώην σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, το Πρίπιατ, δέχονται επισκέψεις τουριστών από όλο τον κόσμο που θέλουν να δουν από κοντά τι σημαίνει εγκατάλειψη και ερήμωση.
Η Ζώνη Αποκλεισμού είναι αφιλόξενη για τον άνθρωπο, αλλά όχι για πολλά είδη ζώων. Ο Drew με την κάμερά του καταγράφει τα μικρά και παιχνιδιάρικα κουτάβια του Τσερνόμπιλ που κυκλοφορούν ανέμελα δίπλα στον διαβόητο αντιδραστήρα 4. «Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να χαϊδεύουν τα κουτάβια. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεταφέρουν ραδιενεργά στοιχεία τα ζωάκια στο τρίχωμά τους».
Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ουκρανία ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδυνεύει από κατάρρευση. Το κέλυφος το οποίο θα κατασκευαστεί από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka, θα κοστίσει 432 εκ. ευρώ (κατ’ άλλες πηγές 505 εκ. ευρώ), με το κόστος να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγούς. Η τοξωτή κατασκευή θα έχει πλάτος 257 μέτρων, ύψος 105 μέτρων και μήκος 150 μέτρων και θα χρειαστούν 58 μήνες για την ολοκλήρωσή της. Η νέα σαρκοφάγος θα κατασκευαστεί σε σχετική απόσταση από τον αντιδραστήρα και μόλις ολοκληρωθεί θα μετακινηθεί πάνω σε ράγες προς την τελική της θέση, πάνω από την προϋπάρχουσα σαρκοφάγο. Μετά το πέρας της κατασκευής θα ξεκινήσει η αποδόμηση του πυρήνα.
Πηγή: athensvoice.gr