Τα καινοτόμα project από το αρχιτεκτονικό γραφείο Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου στη Χαλκίδα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου έχει ως αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες-επιβλέψεις- κατασκευές ιδιωτικών έργων, διαμορφώσεις εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, αποκαταστάσεις και ανακατασκευές κτιρίων. Έχοντας μία ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους συνεργάτες που ενημερώνονται συνεχώς, δίνουν ποικιλία προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων. Στόχος του γραφείου είναι η δημιουργία χώρων που συνδυάζουν λειτουργικότητα και καλαισθησία, σχεδιασμένους πάνω […]

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου έχει ως αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες-επιβλέψεις- κατασκευές ιδιωτικών έργων, διαμορφώσεις εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, αποκαταστάσεις και ανακατασκευές κτιρίων. Έχοντας μία ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους συνεργάτες που ενημερώνονται συνεχώς, δίνουν ποικιλία προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων. Στόχος του γραφείου είναι η δημιουργία χώρων που συνδυάζουν λειτουργικότητα και καλαισθησία, σχεδιασμένους πάνω στις εκάστοτε προσωπικές ανάγκες.

Η Γωγώ Ρουσοδήμου και η Ελίνα Ιωάννου μιλούν στο ghettomagazine.gr για την βελτίωση της πόλης της Χαλκίδας με άξονα την σύγχρονη αρχιτεκτονική, την σημασία των ιστορικών κτιρίων στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης και μας παρουσιάζουν μερικές από τις δουλειές τους.

Πως αντιλαμβάνεστε την κινητικότητα στην πόλη της Χαλκίδας. Θα μπορούσατε να μας προτείνετε κάποιες επιστημονικές λύσεις με άξονα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική για τη βελτίωση της;

Ελίνα Ιωάννου: Οι τρόποι κινητικότητας στην πόλη μεταφράζονται ως οι αρτηρίες που συνδέουν τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και , κατ’επέκταση, τους κατοίκους της. Ως αποτέλεσμα, η κινητικότητα έχει ύψιστη σημασία, αφού αποτελεί τον πυλώνα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της κοινωνίας. Η Χαλκίδα είναι μία πόλη που αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, όπως είναι οι στενοί δρόμοι, ο πυκνοκατοικημένος αστικός ιστός, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η μικρή χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και η «διακριτική» παρουσία πεζόδρομων ή ποδηλατόδρομων. Όμως παράλληλα, η Χαλκίδα έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποκτήσει μια κινητικότητα βιώσιμη και προσιτή σε όλους. Το παραλιακό της μέτωπο που αποτελεί και αξονικής μορφής κέντρο της πόλης και εκτείνεται σε μεγάλο μήκος (από την Λιαννή άμμο, το Κουρέντι, τη Σουβάλα, την παραλία, έως τις Ροδιές, αλλά και αλλάζοντας κατεύθυνση προς τη Μεγάλη γέφυρα με αφετηρία είτε τα τρένα είτε το λιμάνι) είναι ένας φιλόξενος τόπος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Με μικρές παρεμβάσεις, όπως σχεδιασμός φαρδιών πεζοδρομίων σε συνδυασμό με πεζόδρομους, κατάλληλα διαμορφωμένους με λωρίδες για πεζούς, ΑΜΕΑ και ποδηλάτες, το παραλιακό μέτωπο (και όχι μόνο η παραλία) μπορεί να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, αλλά κυρίως άμεσο τρόπο σύνδεσης διαφορετικών γειτονιών και περιοχών της πόλης, φιλικό για τους κατοίκους της, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Αν μια τέτοια προσέγγιση, συμπεριλάμβανε τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στην περίμετρο του κέντρου της πόλης, θα ωθούσε τους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν μέσα φιλικότερα στο περιβάλλον, αλλά και εν τέλει, αμεσότερα για τις κοντινές αποστάσεις ενώ θα αποσυμφόριζε το κέντρο από την αυξημένη κίνηση.

Ιστορικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της πόλης. Ποια η σημασία των ιστορικών κτιρίων στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης και με ποιο τρόπο προτείνετε τη διατήρηση και αναπαλαίωσή τους ;

Γωγώ Ρουσοδήμου: Τα ιστορικά κτίρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιδωτού που ορίζει την ταυτότητα μιας πόλης. Η Χαλκίδα είναι μια πόλη με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά από διαφορετικές χρονικές περιόδους και με διαφορετικές αρχιτεκτονικές αναφορές, όπως είναι κτίρια που συναντάμε στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής, νεοκλασικά κτίρια, πολλά βιομηχανικά, αλλά και δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο της Αγοράς, κάτι που κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον τον τρόπο διατήρησής τους στο πέρασμα του χρόνου. Σημαντικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους αποτελεί φυσικά ο σεβασμός της αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας και αξίας, ώστε αυτά να μην υποσκιαστούν σε καμία περίπτωση. Παράλληλα όμως, καθίσταται αναγκαία η χρήση σύγχρονων υλικών και μεθόδων και, ανά περιπτώσεις η επιλογή μιας νέας χρήσης συμβατή με την παλιά (όπως πολιτιστικά κέντρα, εκθεσιακοί χώροι κτλ) ώστε αυτά τα ιστορικά κτίσματα να ενταχθούν στον αστικό ιστό, όχι ως σκιές και αστικά κενά, αλλά ως ζωντανά δείγματα του πολιτισμού. Όσον αφορά τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα λόγω της ιστορικής τους αξίας αλλά και όσα δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα αλλά αποτελούν δείγματα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στην πόλη, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναπαλαίωσής τους λόγω οικονομικής δυσχέρειας, η συνεισφορά του κράτους με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης θεωρώ ότι είναι επιτακτικής ανάγκης, έτσι ώστε να αποκατασταθούν και να αναδείξουν την αρχιτεκτονική τους αξία.

  • Η μελέτη αφορά την κατασκευή πισίνας, σχεδιασμό χώρου bbq και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου σε υφιστάμενη κατοικία στο Δήμο Χαλκιδέων (υπό κατασκευή).

Στόχος αποτελεί ο σχεδιασμός χώρων ως αυτοτελή οντότητες στο περιβάλλον (πισίνα, υπαίθριο καθιστικό, bbq), τοποθετημένες σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα, συνδετικός κρίκος των οποίων να αποτελεί η οπτική και νοητή σχέση με τη θάλασσα. Η πισίνα τοποθετείται κάθετα ως προς την κατοικία, τονίζοντας την κατεύθυνση προς τη θέα.

Η συσχέτιση του κάθε χώρου με το νερό επιτυγχάνεται και μέσω της υπερχείλισης της πισίνας η οποία λειτουργεί ως έτερη θέαση αλλά και ως ηχητική πηγή στους καθιστικούς χώρους της αυλής.

 

  • Η αρχιτεκτονική μελέτη αφορά τον σχεδιασμό ισόγειας κατοικίας με σοφίτα στον Δήμο Χαλκιδέων.

Η σύνθεση αφορά δύο μοντέρνους κτιριακούς όγκους με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους που καταφέρνουν να εναρμονιστούν. Ο ένας είναι τοποθετημένος στην οριζόντια διεύθυνση, έχει μονόριχτη, εγκυβωτισμένη στέγη και κινείται σε πιο ψυχρούς, γκρι τόνους. Ο άλλος είναι τοποθετημένος κάθετα, έχει δίριχτη, εγκυβωτισμένη στέγη και συνδυάζει γήινους υλικά, όπως η πέτρα και ο χρωματισμός της άμμου.

Ο διαχωρισμός της αυλής και της κύριας εισόδου επιτυγχάνεται με ένα πέτρινο τοιχείο, το οποίο αφήνει οπτικές «διεξόδους», ενώ η βεράντα στεγάζεται από μία μεταλλική πέργκολα με πτυσσόμενη επικάλυψη.

 

  • Το έργο αφορά το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου του ανδρικού κομμωτηρίου Nick’s Stories, στην Αβάντων & ΤΣιριγώτη, στο κέντρο της Χαλκίδας (ολοκληρώθηκε).

Η μελέτη περιλαμβάνει το σχεδιασμό της επίπλωσης , την επιλογή δαπέδου, τον χρωματισμό και τη διακόσμηση των τοίχων και τη διαμόρφωση της όψης. Μέταλλο και ξύλο είναι τα υλικά που κυριαρχούν, με τις μεταλλικές ράβδους «κρεμάμενες» να συναρμολογούνται για να δημιουργήσουν τους καθρέφτες, τα ράφια, τον χώρο αναμονής.

Τα πτυσσόμενα καθίσματα αναμονής «αυξομοιώνουν» τον ελεύθερο χώρο ανάλογα με την ανάγκη και συμπληρώνονται από αναρριχητικά φυτά, τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με το βαθύ πράσινο χρώμα που έχουν οι vintage δερμάτινες πολυθρόνες.Το διακοσμητικό τούβλο στον κύριο τοίχο δίνει μια ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ τα πλακάκια με τα διακοσμητικά μοτίβα παραπέμπουν σε μια ρουστίκ αισθητική, ενταγμένη στις μοντέρνες, λιτές γραμμές που κυριαρχούν.

 

  • Η μελέτη αφορά το σχεδιασμό ισόγειας κατοικίας με υπόγειο στον Δήμο Χαλκιδέων (υπό κατασκευή).

Στόχος είναι η άμεση επαφή με το φυσικό και τεχνητό έδαφος της αυλής και με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, γεγονός που τονίζεται επίσης και με την χρήση της πέτρας σε επιμέρους στοιχεία της κατασκευής, όπως κολώνες και η καμινάδα στην κατοικία και ο πέτρινος χώρος του barbeque και στον κήπο, όπως και η περιτοίχιση. Η μοντέρνα ογκοπλασία συνδυάζεται με την κλασικότητα που προδίδει η επικάλυψη του κτιρίου με την στέγη.

 

Σύντομα Βιογραφικά

Η Γωγώ Ρουσοδήμου είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημιακού Αρχιτεκτονικού Ινστιτούτου της Βενετίας (IUAV). Από το 1986 έως και σήμερα διατηρεί ιδιωτικό αρχιτεκτονικό γραφείο το οποίο εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας. Ασχολείται ενεργά με τα κοινά αξιοποιώντας τις γνώσεις της για τη συνεισφορά στον κλάδο. Έχει αποτελέσει μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και υπήρξε εκλεγμένη στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) για τρεις συνεχόμενες τριετίες. Το 2017 εκλέχθηκε μέλος της Επιστημονικής επιτροπής των Αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ. Σε τοπικό επίπεδο, είναι συνεχόμενα εκλεγμένη πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Εύβοιας από το 2011 έως και σήμερα. Υπήρξε μέλος της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής (ΕΠΑΕ) του Ν. Ευβοίας και σήμερα είναι μέλος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής(Σ.Α.). Έχει συμμετάσχει και οργανώσει αρχιτεκτονικές εκθέσεις, ημερίδες, ομιλίες με θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική και την πόλη. Το 2005, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE –ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ με τίτλο «Αειφόρος Κατασκευή σε Δημόσια και Ιδιωτικά Έργα» της απονεμήθη ειδικό Βραβείο Αειφόρου Κατασκευής από το ΕΜΠ για την αποκατάσταση και μετατροπή- επανάχρηση ενός πρώην νερόμυλου σε κατοικία.

Η Ελίνα Ιωάννου είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός: Μεσογειακά Μέλλοντα» (Master in Architecture & Urban Design) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2019 αποτελεί μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου της Γωγώς Ρουσοδήμου. Από το 2020, διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο που εδρεύει στην Χαλκίδα. Επίσης, από το 2019 έως σήμερα διδάσκει το μάθημα του γραμμικού σχεδίου (προετοιμασία πανελληνίων εξετάσεων για υποψήφιους αρχιτεκτονικών σχολών) στα Φροντιστήρια Κυριάκου στην Χαλκίδα. Έχει λάβει μέρος σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις (πανελλήνιες και διεθνείς), σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ημερίδες και ομιλίες με θέματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού.

Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Αβάντων 13, 34400 Ψαχνά, τηλ: 2228022003
Αθηνάς 6, 34100 Χαλκίδα, τηλ: 2221087327-27944
Κιν: 6932383078 – 6981641224
Website: www.rousodimou-ioannou-arch.4ty.gr
Email: gogorousodimou@gmail.com , elioannou08@gmail.com
Facebook: facebook.com/gogorousodimouelinaioannouarch

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top