Στη Χαλκίδα γυρίζει η «ΡΟΔΑ» της αλληλεγγύης!

Αλληλεγγύη (ορισμός): Το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία. Αυτό είναι το κίνητρο της ομάδας έμπρακτης αλληλεγγύης «ΡΟΔΑ», μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας πολιτών της Χαλκίδας με σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Βρήκα την […]

Αλληλεγγύη (ορισμός): Το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία.

Αυτό είναι το κίνητρο της ομάδας έμπρακτης αλληλεγγύης «ΡΟΔΑ», μιας εθελοντικής πρωτοβουλίας πολιτών της Χαλκίδας με σκοπό να προσφέρει βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Βρήκα την ομάδα στο Facebook πριν από κάποια χρόνια και πάντα παρακολουθούσα τις δράσεις, τις εκκλήσεις για βοήθεια, αλλά και τις αναρτήσεις που αφορούσαν προσφορά εργασίας στη Χαλκίδα.

Πρόσφατα όμως, ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή μαζί τους, θέλοντας να συμμετέχω κι εγώ σε κάποια δράση που αφορούσε ανάγκες συμπολιτών μας. Από εκείνη τη στιγμή, ήθελα πολύ να μάθω πράγματα γι’ αυτή την ομάδα και να μπορέσω να κάνω όσο περισσότερο γνωστό γίνεται το έργο τους. Όπως έμαθα αργότερα, τους ανθρώπους της «ΡΟΔΑ» δεν τους ενδιαφέρει να φαίνονται και όσα χρόνια υπάρχει η ομάδα δεν έχουν δώσει συνέντευξη σε κανένα μέσο, με εξαίρεση τη δημοσίευση ενός μονοσέλιδου αφιερώματος για τη δράση της ομάδας όταν ακόμη λεγόταν «Όλοι Μαζί» σε τοπικό έντυπο περιοδικό!

Επικοινώνησα ξανά και τους ζήτησα να μιλήσουμε, γιατί θέλαμε πολύ να φτιάξουμε ένα θέμα και να μάθει περισσότερος κόσμος τι ανάγκες υπάρχουν γύρω μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε!

Έτσι λοιπόν, γνώρισα την Αναστασία Γιαγκοπούλου και την Τόνια Κεράτσα, δύο πολύ καλές φίλες, που γνωρίστηκαν το 2002 στην Αγγλία. Επαγγελματίες, παθιασμένες με τη δουλειά τους, με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, αλλά με μεγάλο ζήλο και όρεξη για τη ζωή και τις κοινωνικές δράσεις! Ένα βράδυ του 2011, όταν ξεκινούσε να βαθαίνει η κρίση, γεννήθηκε η ιδέα της Ρόδας.

Αναστασία: «Βλέπαμε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια και είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε! Και έτσι απλά είπε η Τόνια, να φτιάξουμε μια σελίδα στο Facebook, που θα αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και σε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τη βοήθεια τους.»

Τόνια: «Κι έτσι φτιάξαμε τη σελίδα, η οποία στην αρχή ονομαζόταν «Όλοι μαζί», αλλά όταν άρχισε να συγχέεται και να μπλέκεται με τον Σκάι, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα και έτσι δημιουργήθηκε η «ΡΟΔΑ», με όνομα εμπνευσμένο από ένα τραγούδι των Coldplay

Αναστασία Γιαγκοπούλου – Τόνια Κεράτσα

 

Προς μεγάλη μου έκπληξη, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε καμία ομάδα ανθρώπων πίσω από τη «ΡΟΔΑ», αλλά μόνο δύο φίλες, οι οποίες αποφάσισαν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε αλληλεγγύη και να προσφέρουν ό,τι μπορούσαν, οργανώνοντας κι άλλους ανθρώπους, σε μια αλυσίδα αλληλοβοήθειας.

Όπως μου είπαν, τότε δεν είχε ανοίξει ακόμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο και οι ανάγκες ήταν τεράστιες. Τα μηνύματα που δέχονταν στη σελίδα ήταν πολλά και είχαν φτάσει στο σημείο να στηρίζουν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης  21 οικογένειες!

Τόνια: «Η Αναστασία επηρεάστηκε πολύ την πρώτη φορά που πήγαμε πράγματα σε κάποια οικογένεια. Εγώ έχω ευαισθησίες, αλλά βάζω και όρια, αλλιώς δεν γίνεται.»

Αναστασία: «Με τον καιρό έχω γίνει πιο ρεαλίστρια. Η Τόνια μπορεί να είναι και πιο ευαίσθητη από εμένα, αλλά έχει την ψυχραιμία να βάζει όρια. Δεν πρέπει να εμπλέκεσαι συναισθηματικά με τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων γιατί γίνεσαι δέκτης συναισθημάτων ανθρώπων που δεν γνωρίζεις!»

 

Εκδήλωση “Baila Morena” στο ξενοδοχείο Παλίρροια με σκοπό τη συλλογή τροφίμων για το Χαμόγελο του Παιδιού και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκιδέων.

 

 

Είναι εκπληκτικό να μαθαίνεις ότι ο κόσμος νοιάζεται και θέλει να βοηθήσει, ακόμα και όταν δεν υπάρχει η άνεση ή το περίσσευμα, γιατί όταν αυτό που δίνεις σε κάποιον, ίσως είναι κάτι που θα το στερηθείς, τότε αποκτά άλλη αξία!

Αναστασία: «Βοήθεια ήρθε και από αυτούς που δεν είχαν! Αυτό είναι το σημαντικό, η βοήθεια έκανε κύκλο από οικογένειες που είχαν ήδη δεχθεί βοήθεια, σε άλλες!»

Αυτό που όλοι όμως σκεφτόμαστε όποτε πάμε να βοηθήσουμε, είναι κατά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς εκείνους που ζητούν βοήθεια και εκείνους που μεσολαβούν για να φτάσει η βοήθεια εκεί που πρέπει. Η  «ΡΟΔΑ» όμως, δεν ζήτησε ποτέ χρήματα και ποτέ δεν δέχτηκε χρήματα, ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να προσφέρει.

 

Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας με σκοπό τη συγκέντρωση ρουχισμού για τους Σύρους πρόσφυγες.

Τόνια: «Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι μπορείς να καταφέρεις να προσφέρεις βοήθεια, χωρίς χρήματα! Δεν ζητήσαμε ποτέ χρήματα, πάντα προσπαθούμε να καλύψουμε τις πρακτικές ανάγκες που υπάρχουν, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα, δημοσιεύοντας αγγελίες στην ομάδα για όποιον έχει ανάγκη και παραπέμποντάς τον στον κατάλληλο φορέα στήριξης. Και ο κόσμος μας έδειξε εμπιστοσύνη από την αρχή, έγινε αυτόματα αυτό, δεν ξέρω πως! Τώρα αν μας έχουν κοροϊδέψει κάποιοι που δεν είχαν πραγματική ανάγκη, δεν με απασχολεί, γιατί στέκομαι σε εκείνους που ήθελαν να βοηθήσουν και αυτό έχει περισσότερη σημασία!»

Αναστασία: «Τις πρώτες φορές που είδα ότι κάποιοι ίσως πήγαν να εκμεταλλευτούν τη βοήθειά μας το έπαιρνα προσωπικά, ειδικά όταν υπήρχαν παιδιά. Πλέον, ξέρω ότι όλο αυτό είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό για να απογοητευτώ. Κάποια στιγμή είχε ανοίξει πολύ και το μαζέψαμε λίγο για να μπορεί να είναι λειτουργικό!»

Τόνια: «Αυτή είναι η κοινωνία, άλλοι θα σε εκμεταλλευτούν, άλλοι θα είναι ηθικοί. Δεν απογοητεύομαι!»

 

Χριστουγεννιάτικη δράση της ομάδας ΡΟΔΑ στο cafe bar Ευάν. Ανταλλαγή στολιδιών με τρόφιμα και παιχνίδια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκιδέων.

 

Ήταν εντυπωσιακό το ότι θυμόντουσαν όλες σχεδόν τις οικογένειες που έχουν στηρίξει, χωρίς όμως, να αναφερθούν συγκεκριμένα σε καμία από αυτές ή στην ιστορία τους, καθώς η διακριτικότητα και η εμπιστευτικότητα είναι δύο θεμελιώδεις αρχές της ομάδας. Είναι αξιοθαύμαστο ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε τελείως αυθόρμητα και με αβέβαιη εξέλιξη και έφτασε σε ένα σημείο να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε τόσους πολλούς συνανθρώπους μας!

Αναστασία: «Κάτι που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη είναι ότι κάποια στιγμή, καταφέραμε να βοηθήσουμε έναν άστεγο συμπολίτη μας. Αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά πραγματικά. Πέρα από αυτό όμως, έχουμε μπορέσει να προσφέρουμε στήριξη μεταξύ άλλων, στις Φυλακές Χαλκίδας και Θήβας, στο Γηροκομείο, στο Ίδρυμα Αστέγων, στην Αγκαλιά, αλλά και στους πρόσφυγες, όταν στείλαμε 19 κούτες με πράγματα στην Ειδομένη! Δεν γίνεται να μην αναφέρω και τη μόνιμη συνεργασία που έχουμε με το Χαμόγελο του Παιδιού, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στο μεγάλο έργο που προσφέρει.»

Τόνια: «Κάτι που καταφέραμε πρόσφατα, ήταν να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών στο Ορφανοτροφείο Χαλκίδας, κυρίως σε εθελοντές. Ανέβασα τη δημοσίευση στην σελίδα της Ρόδας στη μία το βράδυ και σε μισή ώρα πραγματικά, είχα βρει εθελοντές. Αυτό δείχνει μεγάλη δυναμική και αμεσότητα στη βοήθεια και μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση!»

Πέρα από την άμεση προσφορά βοήθειας όμως, η «ΡΟΔΑ» έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις για να συγκεντρωθούν πράγματα για όσους είχαν ανάγκη, όπως για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Χαμόγελο του Παιδιού και μάλιστα σε μία από τις εκδηλώσεις τους, είχαν καλέσει τον Γιάννη Σερβετά, ο οποίος συμμετείχε αφιλοκερδώς για τον σκοπό αυτό!

 

Παρουσίαση του ημερολογίου-ανεκδοτολογίου 2015 του Γιάννη Σερβετά (φιλική συμμετοχή: Βασίλης Δέλλιος). Συγκέντρωση τροφίμων για το Χαμόγελο του Παιδιού και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλκιδέων.

 

Αναστασία: «Έχουμε και κάποιες σταθερές, εθελοντικές, συνεργασίες που είναι πολύ σημαντικές για εμάς, όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να πούμε για τα ΚΤΕΛ Νομού Ευβοίας, οι οποίοι έχουν μεταφέρει διάφορα δέματα, οπουδήποτε χρειαζόταν να σταλούν, πάντα δωρεάν! Όπως επίσης και για το Ευάν καφέ-μπαρ, το οποίο διαθέτει τον χώρο του ως σημείο όπου μπορεί οποιοσδήποτε να αφήνει κάθε φορά τα πράγματα που έχουν ζητηθεί από εμάς στη σελίδα μας στο Facebook

Τόνια: «Φυσικά να πούμε και για την Μαρία Μπακούτη, η οποία μας έφτιαξε το λογότυπο της Ρόδας, για τον Γεράσιμο Χωραΐτη της Zero Point Developers που φτιάχνει τις αφίσες των δράσεων μας και το τυπογραφείο Quick Press, που μας τις τυπώνει. Αυτοί οι άνθρωποι μάς προσφέρουν τις υπηρεσίες και τη στήριξη τους δωρεάν!»

 

Βράβευση τον Ιούλιο του 2018 από το Χαμόγελο του Παιδιού για την πολύχρονη υποστήριξη της ομάδας.

 

Βράβευση από τους Εθελοντές Δότες Μυελού των οστών στην εκδήλωσή τους στο θέατρο «Ορέστης Μακρής» (Σεπτέμβριος 2018).

 

Τελικά για να γίνει κάτι σημαντικό, μάλλον δεν χρειάζονται χρήματα, πολλοί άνθρωποι και πολλή προσπάθεια.

Αρκούν δύο άνθρωποι με κοινές ευαισθησίες, όρεξη για δουλειά, πείσμα για να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει και γερό στομάχι για να αντέχουν στα δύσκολα και να ξεπερνούν τα οποιαδήποτε εμπόδια!

Η Αναστασία και η Τόνια αυτό έκαναν και ο χρόνος απέδειξε ότι το έκαναν πολύ καλά, καθώς έχουν προσφέρει πραγματικά σημαντική βοήθεια σε πολλούς συνανθρώπους μας  που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση. Και αν  μέχρι τώρα δεν γνωρίζατε τίποτα για τη «ΡΟΔΑ»,  βρείτε γρήγορα τη σελίδα στο Facebook και γίνετε κι εσείς μέλη μια μεγάλης αλυσίδας αγάπης και βοήθειας. Μόνο με αλληλεγγύη και αγάπη μπορούμε να καταφέρουμε σημαντικά πράγματα και ίσως να βάλουμε ένα λιθαράκι να αλλάξει ,κάποτε, κάτι στον κόσμο αυτό!

 

ΡΟΔΑ: www.facebook.com/omadaroda/

Τόνια Κεράτσα: www.facebook.com/antonia.keratsa

Αναστασία Γιαγκοπούλου: www.facebook.com/anastasia.giagopoulou

 

 

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top