Πώς ήταν μια εκδρομή στη Χαλκίδα του 1976 – Σπάνιο ρετρό βίντεο

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα του Νομού Ευβοίας. Η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 1963 σε σχεδίαση του Ευθ. Μαλάκη και σε συνεργασία με τον Θ. Τάσιο. Αρχικά το κατάστρωμα της ήταν ξύλινο μα το 1996 ασφαλτοστρώθηκε. Το φιλμ συνεχίζει με πλάνα από την ιχθυόσκαλα, ενώ παράλληλα, οχήματα διασχίζουν […]

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα του Νομού Ευβοίας. Η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 1963 σε σχεδίαση του Ευθ. Μαλάκη και σε συνεργασία με τον Θ. Τάσιο. Αρχικά το κατάστρωμα της ήταν ξύλινο μα το 1996 ασφαλτοστρώθηκε.

Το φιλμ συνεχίζει με πλάνα από την ιχθυόσκαλα, ενώ παράλληλα, οχήματα διασχίζουν την γέφυρα.

Ακολούθως μας δίνει πλάνα από την κτιριακή δομή κατά μήκος της ακτογραμμής, συναντά την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, και περνάει απέναντι στην πλατεία Μάλλιου, όπου στο βάθος συναντάμε το κόκκινο αρχοντικό, των Ιωάννη και Δημήτρη Μάλλιου, με σημερινό ιδιοκτήτη των Δήμο Χαλκιδέων. Στην θέση που βρίσκεται το αρχοντικό, επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχε τεκές, και επί Φραγκοκρατίας, το Μοναστήρι της Αγίας Κλάρας.

Ο φακός στρέφεται στα μέλη της συντροφιάς του κινηματογραφιστή, καταγράφει έναν αμαξά, την κίνηση οχημάτων και περαστικών και στιγμές χαλάρωσης στα καφέ της πόλης. Στην συνέχεια του φιλμ ο κινηματογραφιστής ακολουθεί τις γυναίκες της συντροφιάς στην περιήγηση τους, απαθανατίζοντας γραφικά σημεία της πόλης.

Το φιλμ κλείνει με λήψεις από το Οθωμανικό κάστρο Καράμπαμπα στον λόφο Φούρκα.
Το κάστρο παρόλο που οικοδομήθηκε από Οθωμανούς το 1684, σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo, με συνέπεια η αρχιτεκτονική του να προσεγγίζει τα Βενετικά πρότυπα.

Δημιουργός / Συλλογέας
Χατζηδάκης Γιώργος
Πηγή: Aylon Film Archives

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top