Πέντε διάσημα αξιοθέατα που (μάλλον) δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια (pics)

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, οι ορδές των εκατομμυρίων τουριστών κι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν δραματικά μερικά από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου, για τα οποία ο χρόνος…

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, οι ορδές των εκατομμυρίων τουριστών κι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν δραματικά μερικά από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του κόσμου, για τα οποία ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Εντυπωσιακά μνημεία και πόλεις που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, διαβρώνονται, συρρικνώνονται ή βυθίζονται. Δείτε παρακάτω πέντε από τα διασημότερα μέρη του κόσμου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

 

Σινικό Τείχος, Κίνα

Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο, το Σινικό Τείχος της Κίνας, έχει επιβιώσει για πάνω από 2.000 χρόνια. Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα του έχουν υποστεί βλάβη ή καταστραφεί από την υπερβολική γεωργία, τη φυσική διάβρωση, αλλά και τις δραστηριότητες των ντόπιων- δεν είναι λίγοι αυτοί που κλέβουν τούβλα για να χτίσουν σπίτια!

 

Μάτσου Πίτσου, Περού

Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας. Ο μεγάλος αριθμός των τουριστών που το επισκέπτονται (έχει τύχει να φτάσει και τα 5.000 άτομα ημερησίως), σε συνδυασμό με τις κατολισθήσεις και τη διάβρωση του εδάφους, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση των ερειπίων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Χτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, το Taj Mahal θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από την ανέγερσή του συγκινεί μέχρι σήμερα τους επισκέπτες. Πολλοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι το μνημείο θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας της ρύπανσης και της διάβρωσης.

 

Βενετία, Ιταλία

Η ρομαντική πλωτή πόλη της Ιταλίας ίσως να μην επιπλέει για πάντα. Η Βενετία βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο. Ο ρυθμός της βύθισης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια, με τις πλημμύρες να είναι όλο και πιο συχνές.

 

Πέτρα, Ιορδανία

Η αρχαία πόλη της Πέτρας που είναι λαξευμένη μέσα στο βράχο, είναι το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιορδανίας. Η «Ροδοκόκκινη Πόλη» αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού κι έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η βροχή αλλά και ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών συμβάλλουν στη φθορά των κτηρίων και των μονοπατιών, που είναι φτιαγμένα από κόκκινο ψαμμίτη.

 

 

 

Πηγή: reader.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top