Ο Banksy έστειλε σκάφος για διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

Βρετανός καλλιτέχνης Banksy χρηματοδότησε ένα σκάφος για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, κρυφά από τις αρχές, όπως μεταδίδει ο Guardian. Το “Louise Michel” είναι φιλοτεχνημένο εξωτερικά από τον ίδιο τον Banksy, που έχει ζωγραφίσει πάνω στο σκαρί του ένα κορίτσι με σωσίβιο. Η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ και στα πλαϊνά γράφει με […]

Βρετανός καλλιτέχνης Banksy χρηματοδότησε ένα σκάφος για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, κρυφά από τις αρχές, όπως μεταδίδει ο Guardian. Το “Louise Michel” είναι φιλοτεχνημένο εξωτερικά από τον ίδιο τον Banksy, που έχει ζωγραφίσει πάνω στο σκαρί του ένα κορίτσι με σωσίβιο. Η πλώρη του είναι βαμμένη ροζ και στα πλαϊνά γράφει με τεράστια κεφαλαία γράμματα «ΔΙΑΣΩΣΗ». Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την αναρχική δασκάλα του 19ου αιώνα.

Το παρθενικό του ταξίδι έγινε υπό άκρα μυστικότητα, ως προς τους σκοπούς του, στις 18 Αυγούστου από το ισπανικό λιμάνι της Μπουριάνα (σ.σ κοντά στη Βαλένθια). Τώρα πλέει στην κεντρική Μεσόγειο όπου την περασμένη Πέμπτη έσωσε 89 ανθρώπους μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Έκτοτε αναζητά ένα ασφαλές λιμάνι ώστε να τους αποβιβάσει.

Ο Βρετανός εικαστικός θέλει να βοηθήσει στη διάσωση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τις ακτές της Αφρικής. Το δεκαμελές πλήρωμα αποτελείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους ακτιβιστές, με μακρά εμπειρία στις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης. Το σκάφος έχει ήδη πάρει μέρος σε δύο ακόμα επιχειρήσεις διάσωσης 105 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται για την ώρα πάνω στο κατάστρωμα του Sea-Watch-4, ιδιοκτησίας ΜΚΟ.

Το σκάφος του Banksy, μήκους 31 μέτρων, πλέει με γερμανική σημαία. Προηγούμενος κάτοχος ήταν οι τελωνειακές αρχές της Γαλλίας. Είναι μικρότερο από άλλα σκάφη ανθρωπιστικών ΜΚΟ αλλά σαφώς πιο γρήγορο.

Ο Banksy αποφάσισε να αναμειχθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν έστειλε ένα email στην μελλοντική καπετάνισσα του πλοίου του την Πία Κλεμπ, που με άλλα σκάφη έχει βοηθήσει στην διάσωση χιλιάδων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

«Γεια σου Πία, διάβασα την ιστορία σου στις εφημερίδες. Ακούγεσαι φοβερή. Είμαι ένας καλλιτέχνης από τη Βρετανία και έχω κάνει μερικά έργα για την μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και προφανώς δεν μπορώ να κρατήσω τα χρήματα. Θες να τα χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ένα σκάφος; Σε παρακαλώ ενημέρωσέ με. Μπράβο. Banksy».

Η Κλεμπ, αρχικά πίστεψε ότι ήταν αστείο αλλά όπως αποδείχτηκε η επιστολή ήταν αυθεντική. Πιστεύει ότι ο Banksy την επέλεξε εξαιτίας της πολιτικής στάσης της. «Δεν βλέπω την διάσωση ως ανθρωπιστική πράξη αλλά ως μέρος ενός αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε στον Guardian.

«Με ταχύτητα 27 κόμβων, το “Louise Michel” μπορεί να πλεύσει πιο γρήγορα από την λιβυκή ακτοφυλακή πριν τους τραβήξουν πίσω σε χώρους συγκέντρωσης στη Λιβύη», λέει η Κλεμπ.

Διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν τις αρχές της χώρας πως κακομεταχειρίζονται ανθρώπους στην θάλασσα και σε ορισμένες περιπτώσεις τολμούν ακόμα να πουλήσουν ανθρώπους σε στρατιωτικές ομάδες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 7.600 μετανάστες έχουν παρεμποδιστεί και επιστρέψει στην Λιβύη, όπου κρατούνται σε καταυλισμούς που επικρατούν άθλιες συνθήκες και πολλοί πέφτουν θύματα βιασμού και άλλων βασανιστηρίων.

Όπως λέει η καπετάνισσα, ο Banksy περιορίζεται μόνο στην παροχή οικονομικής στήριξης χωρίς να παρεμβαίνει στα σχέδια και στις αποφάσεις του πληρώματος. «Ο Banksy δεν υποκρίνεται ότι ξέρει πώς να κυβερνά ένα πλοίο καλύτερα από εμάς, και εμείς δεν το παίζουμε καλλιτέχνες».

 

Πηγή: www.lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top