Συνέντευξη του Γιώργου Παπαδόπουλου, ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής αλυσίδας Xenia Resorts. Μας αναπτύσσει τη σκέψη του για την τουριστική ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας και προτείνει στρατηγικές ώστε το τουριστικό προϊόν της Εύβοιας να αποτελέσει εφαλτήριο της τοπικής οικονομίας.
Πώς δημιουργήθηκε η αλυσίδα Xenia Resorts;
Μετά από πολυετή εμπειρία σε διεθνής τουριστικούς και ξενοδοχειακούς οργανισμούς, κυρίως στο εξωτερικό, και με την εισβολή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2010 αποφάσισα να δημιουργήσω μια μικρότερης κλίμακας ξενοδοχειακή επιχείρηση, ανθεκτική σε παρόμοιες κρίσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται και φέτος με την πανδημία. Έτσι, από το 2012 μέχρι το 2018 δημιουργούσα μια ξενοδοχειακή επιχείρηση κάθε χρόνο. Το 2012 η αλυσίδα ξεκίνησε με το Villa Agnanti στον Μαραθώνα, το 2013 και το 2014 επεκτάθηκε στη Λευκάδα με το Anemones Villas και το Lefkada Villas, το 2015 με την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Porto Evia Boutique Hotel στην Αμάρυνθο έγινε το πρώτο βήμα στο νησί της Εύβοιας, το 2016 η αλυσίδα επεκτάθηκε περαιτέρω με τις παραθαλάσσιες βίλες Romanos Beach Villas δίπλα στο Costa Navarino στην Πυλο και, τέλος, το 2018 ξεκίνησε μια επιπλέον επένδυση στην Αμάρυνθο, με παραθαλάσσια διαμερίσματα αλλά με στόχο να δημιουργηθεί εκεί μία μονάδα απο σουίτες με ιδιωτικές πισίνες.
Γιατί επιλέξατε την Αμάρυνθο ως βασικό μοχλό της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας;
Έγινε εντελώς τυχαία. Επισκεπτόμουν συχνά την περιοχή με σκάφος από την ξενοδοχειακή μονάδα Villa Agnanti που έχω στον Μαραθώνα. Με λύπη έβλεπα κλειστό το ξενοδοχείο Φλοίσβος, ένα ξενοδοχείο επάνω στην θάλασσα, μπροστά στην μαρίνα της Αμαρύνθου. Κάποια στιγμή δέχτηκα επίσκεψη στο γραφείο μου από έναν καλό μου φίλο από την Κέρκυρα, όπου και είχα επιχειρηματική δραστηριότητα, ο οποίος με ενημέρωσε πως εκείνος και η γυναίκα του είναι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου αυτού. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή την επιχείρηση, να ανακατασκευάσω το ξενοδοχείο και να επαναλειτουργήσει με το όνομα Porto Evia .
Θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της Αμαρύνθου;
Η Αμάρυνθος είναι μία πολύ όμορφη παραθαλάσσια πόλη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επίπεδο γαστρονομίας, με οργανωμένες παραλίες και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε επίπεδο υποδομών, όπως καλύτερα πεζοδρόμια και διαβάσεις, αλλά σε γενικές γραμμές είναι σε καλό επίπεδο, ιδιαίτερα τώρα που προσφέρει ακόμα πιο καθαρές παραλίες λόγω του καινούργιου αποχετευτικού δικτύου.
Πως κρίνετε τη συνολική τουριστική κίνηση της σεζόν εν μέσω COVID – 19;
Για πρώτη φορά βασιστήκαμε εξ ολοκλήρου στην ελληνική αγορά, η οποία έδειξε να έχει κάποια δυναμική, οπωσδήποτε όμως ο εισερχόμενος τουρισμός είναι εκείνος που έχει τη μεγάλη τουριστική δύναμη. Ελπίζω η επόμενη σεζόν να δείξει βελτίωση, αν και, το πιο πιθανό, είναι να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019, το νωρίτερο, το 2022.
Θα μπορούσε η Εύβοια να έχει μια διαφορετική θέση στον τουριστικό χάρτη και ποιες θα έπρεπε να είναι οι στρατηγικές ώστε ο νομός μας να πρωταγωνιστήσει στην τουριστική βιομηχανία της χώρας;
Προφανώς και θα μπορούσε η Εύβοια να έχει μια διαφορετική θέση στον τουριστικό χάρτη, αφού είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, με εξαιρετικές παραλίες, αξιόλογα τουριστικά καταλύματα, πληθώρα σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μοναδική γαστρονομία, ιδίως στα όστρακα και στα θαλασσινά. Ωστόσο, για να πρωταγωνιστήσει η Εύβοια στην τουριστική βιομηχανία της χώρας θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά το οδικό της δίκτυο, τη συνδεσιμότητά της με τα αεροδρόμια, ίσως ακόμα και να δημιουργηθεί ένα αεροδρόμιο στην περιοχή ή υδατοδρόμια,.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά και ποιά από αυτά είναι και συγκριτικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας;
Ο ελληνικός τουρισμός βασίζεται κατά κύριο λόγο στον ήλιο και τη θάλασσα, σε συνδυασμό με την ελληνικό φιλοξενία. Το ελληνικό καλοκαίρι, λοιπόν, οι θάλασσές μας, η ασφάλεια που προσφέρει ο τόπος, ο δυτικός πολιτισμός και βεβαίως οι άνθρωποι καθιστούν την Ελλάδα ένα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία μπορεί κανείς να βρει και στην Εύβοια και αποτελούν σαφώς συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ποιες είναι οι αγορές/εθνικότητες οι οποίες αποτελούν εισερχόμενο τουρισμό για το νησί μας και ποιες αγορές/εθνικότητες έχουν προοπτικές για το μέλλον;
Η Εύβοια είναι ιδιαιτέρως γνωστή στη γαλλική αγορά και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια δυναμική και στην πολωνική και τη ρωσική αγορά, μέσω προωθητικών προσπαθειών τουριστικών πρακτορείων των χωρών αυτών. Ιδιαίτερη προοπτική έχει η ρουμανική αγορά, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών της περιοχής μας αλλά και χάρη στη συνδεσιμότητα του νησιού μας με τα Βαλκάνια, μέσω της γέφυρας της Χαλκίδας και της εθνικής οδού.-
Τι σημαίνει ξένος και τι Έλληνας τουρίστας για εσάς;
Είναι ξεκάθαρο προς όλους τους συνεργάτες μου σε όλα τα ξενοδοχεία της αλυσίδας ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας δεν μεταβάλλεται από κανέναν παράγοντα, πόσο μάλλον εξαιτίας της εθνικότητας του πελάτη. Όσο πιο πολλές εθνικότητες φιλοξενεί ένα ξενοδοχείο, τόσο πιο εμπορικό γίνεται.
Ποιο είναι το όραμά σας για την επιχειρηματική σας δραστηριότητα και σε ποιο βαθμό θεωρείται ότι το έχετε κατορθώσει;
Το όραμά μου είναι η διατήρηση μιας υγιούς επιχείρησης με υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, που να προσφέρει στην ελληνική οικονομία καθώς και στην τοπική κοινωνία της εκάστοτε ξενοδοχειακής μονάδας μου αλλά και να εμπλουτίζει αξιόλογα το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος σπούδασε ξενοδοχειακά και τουρισμό σε δύο κρατικά Πανεπιστήμια του Λονδίνου, Thames Valley University και South Bank University, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις σε διεθνής οργανισμούς όπως οι TUI, Hilton, Starwood, με εργασιακή εμπειρία σε μεσογειακούς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, τα Κανάρια Νησιά, το Μαρόκο, η Μαγιόρκα και η Κύπρος έως το 2011 και ανέπτυξ επιχειρηματική δραστηριότητα από τότε στην Ελλάδα με την δημιουργία της αλυσίδας Xenia Resorts.