Μιλήσαμε με τον Ακάλεστο Ποιητή για τη μουσική του και τις αφορμές μέσα από τη ζωή που έκανε τραγούδια

Ο Ακάλεστος Ποιητής είναι από τη Χαλκίδα, ζει στο κέντρο της πόλης και γράφει στίχους εκεί όπου γεννήθηκε ούτως ή άλλως η μουσική που υπηρετεί. Στους δρόμους. Στον πυκνό αστικό ιστό. Κάτω από τις εργατικές πολυκατοικίες, πατώντας τα αποτσίγαρα. Η μουσική του είναι η μουσική του αστικού περιθωρίου που δεν μιλάει για τα υψηλά, για […]

Ο Ακάλεστος Ποιητής είναι από τη Χαλκίδα, ζει στο κέντρο της πόλης και γράφει στίχους εκεί όπου γεννήθηκε ούτως ή άλλως η μουσική που υπηρετεί. Στους δρόμους. Στον πυκνό αστικό ιστό. Κάτω από τις εργατικές πολυκατοικίες, πατώντας τα αποτσίγαρα. Η μουσική του είναι η μουσική του αστικού περιθωρίου που δεν μιλάει για τα υψηλά, για τα μεγάλα σχήματα. Γράφει με το συναίσθημα και πολλά βιώματα της προσωπικής του ζωής έγιναν η αφορμή να γράψει μουσική.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτή την μουσική;

Με την μουσική στο σύνολο της ασχολήθηκα από αρκετά μικρός. Είχα ακούσματα από διάφορα είδη. Στην διάρκεια του γυμνασίου όμως και λίγο πιο πριν, έτυχε να ακούσω κάποια δισκάκια από αυτό το είδος. Λίγο το ότι μου άρεσε να γράφω στίχους και λίγο το πάθος μου να γράφω μουσική, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που μου προκαλούσε ο ήχος του hip hop αλλά και όλη η κουλτούρα του, ήταν αρκετά για να ξεκινήσω!

Τι είσαι για εσένα το hip hop;

Το hip hop για μένα είναι ένα από τα δυνατότερα μέσα να εκφράσω αυτά που θέλω να πω, αλλά συγχρόνως να δημιουργώ και μουσικά. Γενικά η όλη φιλοσοφία του hip hop, αποτελεί ένα μουσικό κίνημα που εκφράζει την δυναμικότητα και την απλότητα μαζί. Είναι φανταστικό το ότι μέσα από το hip hop, δίνεται η ευκαιρία σε ένα κομμάτι να εκφραστούν τόσα πολλά.

Την μουσική που φτιάχνεις την δημιουργείς εσύ ο ίδιος;

Μου αρέσει η ιδέα να μπορεί κάποιος να δημιουργεί κάτι ολοκληρωτικά δικό του. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ όλα αυτά τα χρόνια, να φτιάχνω την μουσική μου μόνος, αλλά και να ηχογραφώ μόνος. Όλη η σύνθεση της μουσικής, οι στίχοι και η ηχογράφηση γίνονται μέσα στο μικρό μου δωμάτιο, το δωμάτιο που εκεί μέσα έχω ζήσει τις πιο δημιουργικές μου στιγμές.

Τί αγγίζει τον Ακάλεστο Ποιητή, ποιές είναι οι αφορμές για να δημιουργήσει μουσική;

Ποτέ δεν είπα “τώρα θα κάτσω να γράψω ένα κομμάτι”, απλά για να το γράψω. Πάντα η μουσική ερχόταν και έβρισκε εμένα και όχι εγώ αυτήν. Το να γράφω στίχους και μουσική, ήταν ο τρόπος να βγάλω από μέσα μου κάθε συναίσθημα καλό ή κακό, στο χαρτί και στις νότες. Όλα μου τα κομμάτια είναι εγώ και βασίζονται σε αυτά που ζω. Αφορμές για τα τραγούδια μου λοιπόν αποτελεί το κάθε τι που νιώθω, ένα ερωτικό συναίσθημα, η αντίδραση στην κοινωνική αδικία, στον ρατσισμό, η θλίψη για το χάσιμο της ανθρωπιάς και των ανθρώπινων σχέσεων, ο χαμός αγαπημένων προσώπων κ.α.

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψεις το “Επουράνιοι Κάτοικοι”; Τί σημαίνει για εσένα αυτό το τραγούδι;

Όπως είπα και νωρίτερα ακόμα και ο χαμός αγαπημένων προσώπων αποτελεί αφορμή για ένα κομμάτι. Αυτός είναι ο λόγος που έγραψα και το Επουράνιοι Κάτοικοι. Σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έφυγαν από την ζωή δύο φίλοι, ο Λάμπρος και ο Νίκος. Και οι δύο ήταν συνομήλικοι μου. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω, πως και τα δύο αυτά παιδιά έφυγαν άδικα και ας μου επιτραπεί η έκφραση πως ο χαμός τους ήταν άδικος και είχε ηθικούς αυτουργούς. Ο ένας φίλος πέθανε από ναρκωτικά και ο άλλος από αναθυμιάσεις. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω στην μνήμη τους, ήταν να γράψω αυτό το κομμάτι, που το θεωρώ ένα από τα κομμάτια που με αγγίζει κάθε φορά που το ακούω. Δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ και πάντα θα προσπαθώ για να μην χαθούν και άλλα παιδιά έτσι άδικα.

Γιατί έβγαλες τώρα το ‘’Μετά Φόβου Ιού’’;

Όλοι αυτό τον καιρό ζούμε δύσκολες στιγμές και κάποιοι πολύ δυσκολότερες. Ένιωσα την ανάγκη να βγάλω από μέσα μου όλη αυτήν την πίεση που έζησα και εγώ. Έγραψα λοιπόν αυτούς τους στίχους συγκρίνοντας αλληγορικά τις δύο καταστάσεις του τώρα και του παλιά. Βασικός μου στόχος όμως ήταν να δώσω δύναμη σε όσους περνούν δύσκολα, αφού με υπομονή και αγώνα θα έρθουν καλύτερες στιγμές.

Τι ήθελες να δώσεις στο κοινό με το κομμάτι “Μονοπάτια”;

Το συγκεκριμένο κομμάτι, παρόλο που δεν το συνηθίζω, το έγραψα γιατί ήθελα να περάσω μέσα από αυτό την θετική όψη, για κάθε τι που μας συμβαίνει. Σε κάθε τι δύσκολο που συναντάμε και αντιμετωπίζουμε, το θέμα είναι να σηκωνόμαστε πιο δυνατοί, να προσπερνάμε το εμπόδιο που βρίσκουμε μπροστά μας και να προσπαθούμε να φτάσουμε στον τερματισμό, που θεωρώ πως είναι η αγάπη. Πάντα σε κάθε ανηφόρα που θα ανέβουμε με δυσκολία, από την άλλη μεριά μας περιμένει μια κατηφόρα, ξεκούραστη.

Τι μπορεί να δώσει ακόμα ο Ακάλεστος Ποιητής;

Η αλήθεια είναι πως όσο έχω αντοχές και δυνάμεις, θα συνεχίσω να γράφω και να εκφράζομαι μέσα από όλο αυτό. Κάθε φορά, στόχος μου είναι να γίνομαι καλύτερος και για μένα και για όσους με ακούνε. Η δύναμη όμως που μου δίνουν οι ακροατές μέσα από το ενδιαφέρον τους, τα μηνύματα και τα σχόλια αλλά και η στήριξη από τους φίλους, είναι το μεγαλύτερο στήριγμα για να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω.

Θέλω να κλείσουμε με μερικούς στίχους σου…

Όταν τα πράγματα θα αλλάξουν, θέλω και εσύ να είσαι εκεί
Τότε οι άνθρωποι θα πράξουν, όπως αξίζει στην ζωή
Η μουσική είναι το άρμα μας, και όλοι εμείς οι δυο τροχοί
Και όταν θα αρχίσει αυτή η βόλτα μας, θα είναι η πιο όμορφη στιγμή

 

Ακολουθήστε τον Ακάλεστο Ποιητή

Instagram: akalestos_poiitis

Youtube: Ακάλεστος Ποιητής

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top