Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει το όπλο μας ενάντια στους ιούς. Ενισχύοντας διατροφικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα βρισκόμαστε πιο ισχυροί ενάντια σε έναν ιό ή μια μόλυνση. Το ανοσοποιητικό μας αποτελεί την πρώτη ασπίδα του σώματος.
Η διατροφολόγος και διαιτολόγος Μαρία Ματράκα συνιστά με απλούς τρόπους την καταπολέμηση των βλαβερών συνηθειών και μέσω της διατροφής προτείνει λύσεις για την καλύτερη κατάσταση της υγείας μας.
Μια συνέντευξη αλλιώς…
Πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με την κατάλληλη διατροφή και ποια είναι τα σωστά βήματα εν μέσω πανδημίας;
Ξεκινώντας, εγώ θα σε ρωτήσω στις ημέρες προ Κορωναϊού:
Πόσες φορές αγόρασες φρούτα και τα περισσότερα τα πέταξες γιατί σάπισαν στη φρουτιέρα; Απάντηση :ΠΟΛΛΕΣ
Πόσες φορές ήθελες να μαγειρέψεις αλλά βαριόσουν ή δεν προλάβαινες λόγω δουλειάς; Απάντηση :ΠΟΛΛΕΣ
Πόσες φορές έψαξες στο διαδίκτυο “ενίσχυση ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής’’; – “Υγιεινές συνταγές μαγειρικής”
Απάντηση: ΣΠΑΝΙΑ
Τα δεδομένα λοιπόν άλλαξαν! Ένα από τα θετικά της νέας πραγματικότητας που αντιμετωπίζεις είναι η ανάγκη να θρέψεις το σώμα και το μυαλό σου διαφορετικά!
Θυμήσου ή ανακάλυψε μαζί μου τα σωστά διατροφικά βήματα. Φέρε στο τραπέζι σου την μεσογειακή διατροφή όπου τόσες πολλές έρευνες και πληθώρα άρθρων από μας τους διατροφολόγους εκθειάζουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χαρίζει μακροζωία.
Εγώ θα σου πω: τρώγε όπως οι παππούδες σου! Η γιαγιά σου έκοβε λαχανικά από το κήπο και σε δυο ώρες ήταν στο πιάτο σου, έκοβε πορτοκάλι από το δέντρο της αυλής και σε λίγα λεπτά το κατανάλωνες .Μαγείρευε κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα!
Τα χρώματα και τα αρώματα εκείνης της εποχής μπορεί να μη τα ξαναβρείς! Μπορείς όμως για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου, να βάλεις χρώμα στη διατροφή σου.
Τρώγε φρούτα, λαχανικά εποχής και όσα περισσότερα χρώματα έχει η φρουτιέρα σου τόσο καλύτερα για την υγεία σου. Πειραματίσου να φτιάξεις χυμούς όχι μόνο φρούτων αλλά και λαχανικών. Ανάμειξε καρότο παντζάρι σέλινο και φτιάξε σούπερ αντιοξειδωτικό χυμό.
Τρώγε περισσότερα όσπρια. Αν δεν θες τη παραδοσιακή φασολάδα ή φακές, ανάμιξε βρασμένα όσπρια με λαχανικά και ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς.
Βαλε ελαιόλαδο και γενικά μη φοβάσαι να καταναλώσεις ελαιόλαδο! Κάνε νόστιμα τα φαγητά σου χωρίς όμως υπερβολή σε λάδι και αλάτι.
Αγάπησε το ψάρι. Τρώγε 2 με 3 φορές την εβδομάδα ψάρια όπως γαύρο, σαρδέλα, κολιό, σκουμπρί και παλαμίδα ψητή. Αν δεν είσαι οπαδός του ψαριού κάνε κροκέτες ή κεφτεδάκια με μυρωδικά μήπως καταφέρεις και φας!
Περιόρισε τη ζάχαρη αν δεν μπορείς να την κόψεις και προτίμησε καστανή από λευκή. Κατανάλωσε προϊόντα ολικής και ψωμιά πεντανόστιμα που θα βρεις σε τοπικούς φούρνους. Γνώρισε ξανά το κρίθινο παξιμάδι και τα προϊόντα ζέας. Ενυδατώσου! Το σώμα για να ανταποκριθεί ειδικά σε περίπτωση λοίμωξης θέλει νερό! Θυμήσου να πίνεις μες την ημέρα τουλάχιστον 5 ποτήρια. Πρόσθεσε στην καθημερινότητα σου εκτός από καφέ, που σίγουρα το έχεις δεδομένο, και 1-2 τσάγια κρύα ή ζεστά. Ειδικά το τσάι του βουνού, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες ενισχύει την μνήμη σου και σε θωρακίζει στη νόσο του Αλτσχάιμερ!
Μη καταστρέφεις την υγεία σου με το να βάζεις-βγάζεις κιλά. Εκπαίδευσε το μυαλό σου να σκέπτεται διαφορετικά σε σχέση με το φαγητό.
Κάνε λοιπόν την διατροφή σου πιο χρωματιστή πιο νέα πιο φρέσκια, λιγότερο έως καθόλου επεξεργασμένη. Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με τα παραπάνω βήματα και προσπάθησε να τρως όσο μπορείς ωμές τροφές με ενζυμα που θα σου χαρίσουν καλύτερη θωράκιση σε ιούς.
Υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν;
Στο διαδίκτυο γενικά και στα φαρμακεία θα δεις εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Η αλήθεια είναι πως ούτε η ντομάτα ούτε η πατάτα, ούτε το κρέας είναι αυτό που θα έτρωγες πριν 60 χρόνια. Ειδικά αν γυμνάζεσαι, κουράζεσαι και είσαι άνω των 25, γνώμη μου είναι πως μια πολυβιταμινη από πιστοποιημένη εταιρία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη έρευνα στην βιταμίνη D3. Θεωρείται βιταμίνη του ανοσοποιητικού όπως και η γνωστή βιταμίνη C. Ωφέλιμο θα ήταν να ζητήσεις σε επόμενη εξέταση αίματος και τα επίπεδα της D3 στο αίμα. Ακόμα θα σου πρότεινα εξετάσεις μεταβολομικής για να διαπιστώσεις πιο εξειδικευμένα και με τη βοήθεια ειδικού αν έχεις βασικές ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ποιες τροφές αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας;
Αν θες να δεις ποιες τροφές και τρόπος διατροφής αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου κάνε το αντίθετο από ότι είπαμε. Πολύ ζάχαρη, πολύ αλάτι, πολύ τηγανιτό, πολύ κρέας, πολύ ακινησία, πολύ στρες και γενικά υπερβολή σαν να σκάβεις λάκκο στον ίδιο σου τον εαυτό!
Μην ξεχνάς πως ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και δεν αγοράζεται!
Ποια στάση ζωής και διατροφής προτείνετε για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό;
Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο ζωογόνος είναι ο ήλιος; Πώς ένα φυτό αναπτύσσεται με τον ήλιο; Κάτι παρόμοιο γίνεται και με σένα. Καις άνθρακα παρουσία οξυγόνου, αν θες λοιπόν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου καλό θα ήταν να σκεφτείς, τον ήλιο που τόσο εύκολα χαίρεσαι στη χώρα σου. Μη κρατιέσαι στο σκοτάδι. Άνοιξε τα παράθυρα να μπει φως ήλιος και οξυγόνο.
Γυμνάσου με κάθε τρόπο. Βρες τι σου ταιριάζει και κάντο. Κουνήσου από τη θέση σου.. Πολλές μελέτες τελευταία μας δίνουν φως στην άσκηση ακόμα και εν μέσω χημειοθεραπείας!
Θυμήσου πως καλό ανοσοποιητικό σου δίνει ένας καλός ύπνος. Αφουγκράσου τις ανάγκες σου και μην το παρακάνεις με το ξενύχτι. Κουνήσου από τη θέση σου νιώσε ζωντάνια. Αγάπησε την ώρα του φαγητού. Τρώγε με ενσυναίσθηση, ακόμα και το πιο νερόβραστο καρότο θα το νιώσεις νόστιμο αν μασήσεις καλά… Μην τσακώνεσαι, μην μιλάς έντονα και ειδικά για πράγματα που ενοχλούν την ώρα του φαγητού. Άφησε τον εαυτό σου να απολαύσει γεύσεις μυρωδιές αρώματα την ώρα της θρέψης.
Αγάπησε τον εαυτό σου, μην κάνεις το σώμα σου καλάθι για τα άχρηστα αλλά για τα πολύτιμα! Μια καλύτερη πιο υγιείς διατροφική άποψη ήρθε να υιοθετηθεί από εσένα.
Μην την αγνοήσεις!…
Μαρία Ματράκα
Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Master Practitioner In Eating Disordes and Chilldhood Obesity
Καρύδα 2, Χαλκίδα
Τ. 2221024924
Κ. 6974502697
[email protected]
Βιογραφικό:
Η Ματράκα Μαρία αποφοίτησε το 1994 ως διαιτολόγος-διατροφολόγος από το τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας του Αλεξανδρειο ίδρυμα Θεσ/κης.
Η πρακτική της άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα ’’επίδραση κετογόνου δίαιτας σε επιληπτικά παιδιά’’ όπου βαθμολογήθηκε με άριστα 10.
Το 1995 οργάνωσε σεμινάρια εκπαίδευσης γυναικών (εταιρία ΑΙΧΜΗ) για τη παρασκευή παραδοσιακών τροφίμων στο Μαντούδι Ευβοίας. Ίδια χρονιά εργάστηκε ως διατροφολόγος στο τόπο καταγωγής της, στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ ταυτόχρονα συνεργάστηκε με μεγάλο γυμναστήριο της Χαλκίδας.
Το 1996 λειτουργεί το πρώτο της διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα στην οδό Αβάντων με Τσιριγώτη καθώς και στο κολωνάκι στην οδό Σόλωνος 68.
Από το 2011 ασκεί την επαγγελματική της δραστηριότητα στην οδό Καρύδα 2, στο κέντρο της Χαλκίδας.
Θέματα ενασχόλησης γραφείου:
Διατροφικές διαταραχές βουλιμία-ανορεξία
Παχυσαρκία
Διατροφικές συνήθειες στην παιδική και εφηβική ηλικία
Υποστήριξη διατροφής σε εγκυμοσύνη – θηλασμό
Αθλητική διατροφή
Διατροφική υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας
Από το Σεπτέμβριο του 2003 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας diatrofi ενώ αργότερα συμμετείχε ως συγγραφικό μέλος στο βιβλίο: «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά» των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ευάγγελου Ζουμπανέα & Μανώλη Μανωλαράκη.
Από το 1992 μέχρι και σήμερα παρακολουθεί ενεργά τα Πανελλήνια και Μακεδονικά Συνέδρια της Διατροφής και Διαιτολογίας, της Ελληνικής Ιατρικής εταιρείας παχυσαρκίας καθώς και της χειρουργικής παχυσαρκίας.
Από το 2006 και μετά, είναι μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, της ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων Ελλάδος και κέντρου αντιμετώπισής διατροφικών διαταραχών.
Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών της πόλης σε θέματα διατροφής και έχει αρθρογραφήσει για τις εφημερίδες ευβοϊκή εβδομάδα, ευβοιόραμα, το περιοδικό diatrofi , αρμονία, ηλεκτρονικό περιοδικό e-food for thought, diatrofi.gr, miss evia κλπ.
Το 2011 αποφοίτησε από το πρώτο τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΑΑΔ.
Από το Ιανουάριο του 2012 συνεργάζεται με το γραφείο μεταβολομικής Τσουκαλά-Γεωργακόπουλου σε θέματα μεταβολικού προφίλ όσον αφορά την παχυσαρκία και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Το 2014 συνεργάστηκε με το εργοστάσιο SNEIDER electronics σε θέματα ευαισθητοποίησης των εργαζομένων του όσον αφορά την υγιεινή διατροφή στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 συμμετέχει εθελοντικά στην πρώτη σπορά και καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα και πραγματοποιεί την πρώτη της ομιλία σε σχέση με το θέμα στην γεωπονική σχολή Αθηνών.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και παραμένει συνιδρυτής της εταιρείας Kannevia έως και το 2018.
Το ίδιο χρονικό διάστημα αναλαμβάνει τη σύνταξη μηνιαίων διαιτολογίων σε παιδιά νηπίου-δημοτικού της σχολής Μαγικός Αυλός.
Το 2019 αποκτά τον τίτλο ”ειδικού αθλητικής διατροφής”.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : διατροφικές διαταραχές , παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity, από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED,www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).