Μάθαμε τι συμβαίνει και η γη αναβλύζει νερό στις περιοχές της Χαλκίδας (χάρτης)

Τις τελευταίες μέρες, το θέμα συζήτησης στη Χαλκίδα είναι το πρόβλημα των πλημμυρών στις περιοχές  Λιανής Άμμου, Αγ. Ελεούσας και Δοκού. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς …

Τις τελευταίες μέρες, το θέμα συζήτησης στη Χαλκίδα είναι το πρόβλημα των πλημμυρών στις περιοχές  Λιανής Άμμου, Αγ. Ελεούσας και Δοκού. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς  το νερό έχει φτάσει μέχρι τα σπίτια τους, αλλά και οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από τον μεγάλο όγκο νερού που έχει συσσωρευτεί.Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Αυτό που όλοι αναρωτιόμαστε όμως αυτές τις μέρες, είναι τι μπορεί να συνέβη, τι «έφταιξε» και η κατάσταση ξέφυγε τόσο πολύ!

Έτσι το Ghetto Magazine, ήρθε σε επαφή με την Γεωλόγο Σίσσυ Λαΐου, η οποία μας έδωσε πληροφορίες και απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα, με κάθε επιφύλαξη πάντα, καθώς η περιοχή χρήζει μελέτης.

Ο παρακάτω γεωλογικός χάρτης, απεικονίζει τις πληγείσες περιοχές, στο κομμάτι  με το μπεζ χρώμα, όπου αναπτύσσονται χαλαροί σχηματισμοί. Το κομμάτι πάνω με τις γαλάζιες οριζόντιες γραμμές, είναι βουνό, εκεί όπου αναπτύσσονται βραχώδεις σχηματισμοί.

Σε αυτή την περιοχή, οι ασβεστόλιθοι ( στο γεωλογικό χάρτη συμβολίζονται : Tm-Jm.k2 ) συνιστούν τούς βραχώδεις λόφους πού περικλείουν ,σχεδόν, τις επίπεδες περιοχές χαμηλού υψομέτρου, πού καταλαμβάνονται από τούς χαλαρούς σχηματισμούς ( στο γεωλογικό χάρτη συμβολίζονται : Pl-Pt και  Η.al )

Οι ασβεστόλιθοι , είναι υδροπερατά  πετρώματα και συνήθως λειτουργούν ως άριστοι υδροφορείς. Οι χαλαροί σχηματισμοί  της  περιοχής ,λόγω της σύστασης τους, είναι ελάχιστα διαπερατοί.

Το νερό της βροχής κατεισδύει μέσα στους διερηγμένους, κατακερματισμένους ασβεστολίθους, και σχηματίζει συνήθως ελεύθερους υδροφόρους ορίζοντες, οι οποίοι εκφορτίζονται στη θάλασσα.

Στην προκειμένη περίπτωση, πιθανότατα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων (δεν αποκλείεται όμως και κάποια μεταβολή της υπόγειας διαδρομής τού υπεδαφικού ύδατος),η στάθμη τού υδροφόρου ορίζοντα μέσα στους ασβεστολίθους, έχει ανέβει ψηλά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η εκφόρτιση το υπεδαφικού νερού να μη γίνεται μόνο υπόγεια, αλλά λόγω των πολύ χαμηλών υψομέτρων των επίπεδων  περιοχών  όπου αναπτύσσονται οι ελάχιστα διαπερατοί  χαλαροί σχηματισμοί ( Pl-Pt και Η.al ), γίνεται και σε αυτές , με συνέπεια τη δημιουργία των πλημμυρικών φαινομένων.

Με λίγα λόγια, οι υπερυψωμένες βραχώδεις εκτάσεις, που συνορεύουν με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, λόγω της απορροφητικότητας των πετρωμάτων τους, «ξεχείλισαν» και τα νερά κατέληξαν στις πιο χαμηλές, υψομετρικά περιοχές, των οποίων τα πετρώματα δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης του νερού.

Αυτό που επείγει τώρα, είναι η άντληση των υδάτων για να λυθεί το πρόβλημα των πολιτών και στη συνέχεια, απαιτούνται μελέτες για να βρεθεί η ακριβής αιτία που προκλήθηκε το φαινόμενο και εν συνεχεία να δωθεί μια λύση για το μέλλον.

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top