Το κείμενο το διαβάσαμε στο mikropragmata.lifo.gr και σας το μεταφέρουμε όπως ακριβώς έχει αναρτηθεί:
Γράφει ο Κωνσταντίνος Οικονόμου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Χαλκίδα. Έφυγα για σπουδές και από τότε ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ την πόλη μου και πως δεν με ενδιαφέρει το τι γίνεται εκεί.
Δυστυχώς, η Χαλκίδα, παρά την τεράστια ιστορία της (ενδεικτικά: Μια από τις αρχαιότερες πόλης του Ελλαδικού χώρου και οι πρώτοι που ξεκίνησαν να δημιουργούν αποικίες στην Μακεδονία, την Νότια Ιταλία και τη Σικελία. βλ.: Χαλκιδική, Reggio Calabria, Messina, Giardini Naxos, Cumae, κλπ.) είναι μια πόλη που προσπαθεί να διαγράφει την ιστορία της, στο βωμό του κέρδους κάποιον.
Μια πόλη με τέτοια ιστορία, θα περίμενε κάποιος να είναι γεμάτη αρχαία και να προσελκύει τουρίστες από όλο τον πλανήτη όπως η Συρακούσες (μιας και η Χαλκίδα μέχρι το 1893, που ρίξαμε μόνοι μας τα τείχη, ήταν καστρούπολη). Αντί αυτού, όπου βρίσκουν αρχαία, τα σκεπάζουν με φοβερά γρήγορες (και μάλλον παράνομες) διαδικασίες.
Αυτή τη φορά, πρόκειται για να μια ανασκαφή, που έγινε για την διάνοιξη δρόμου, που θα οδηγεί στο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας και που έφερε στην επιφάνεια, ολόκληρα αρχαίες οικίες, σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά αυτό για κάποιους είναι πρόβλημα, έτσι μπήκαν μέσα μπουλντόζες για να κάνουν γρήγορα την “βρώμικη” δουλειά. Δεν είμαι αρχαιολόγος, αλλά νομίζω, ότι το προφανές ότι πρόκειται για καταστροφή αρχαιοτήτων και πως πρέπει να σταματήσει το έργο για να ψάξουν την ευρύτερη περιοχή.
Στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (Χαλκίδας), πρόκειται για ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, μια περιοχή που ιστορικά, αναγράφεται πως εκεί έδεσαν τα πλοία που κατευθύνονταν στην Τροία. Εκεί λοιπόν, όλη η περιοχή από κάτω, όπως είναι λογικό, έχει αρχαία. Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τους παραχωρήθηκαν στερέματα και έχτισαν τον οικισμό του Αγίου Στεφάνου. Μια εποχή, που δεν γίνονταν προφανώς ανασκαφές και δεν φέρουν ευθύνη οι ίδιοι για το τι υπάρχει κάτω από τα σπίτια τους. Πριν λίγα χρόνια όμως, αποφασίστηκε να χτιστεί εκεί, το κτήριο των νέων ΚΤΕΛ της πόλης. Δεν θα μιλήσω για την αρχιτεκτονική του, αλλά για το ότι άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά ευρήματα από τις τότε ανασκαφές και σκεπάστηκαν για να μη σταματήσει το έργο. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τώρα, με κόστος τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης, ξανά.
Πηγή: mikropragmata.lifo.gr
Το Ghetto Magazine δεν υιοθετεί καμία άποψη και το κείμενο δεν είναι θέση του www.ghettomagazine.gr Είναι αναπαραγωγή κειμένου από το mikropragmata.lifo.gr