Μετά την κίνηση του Παναθηναϊκού ΑμεΑ να έχει σε κάθε εντός έδρας αγώνα εξειδικευμένο συνεργάτη όπου θα είναι στην διάθεση ατόμων με τύφλωση, ώστε να τους γίνεται η αναμετάδοση του παιχνιδιού, στην ίδια τεράστια κίνηση προχώρησε και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός! Στον χθεσινοβραδινό αγώνα στο κλειστό του ΟΑΚΑ έδωσε την δυνατότητα σε έναν τυφλό φίλαθλο να βιώσει τον αγώνα με την Εφές μέσω του συστήματος Braille! Ο εξειδικευμένος συνεργάτης του Παναθηναϊκού είναι η Ελένη Παππά η οποία είναι από τη Χαλκίδα.
Διαβάστε το απόσπασμα από την συνέντευξη που είχες δώσεις στο GHETTO μετά την πρώτη αναμετάδοση αγώνα σε τυφλό, που είχε κάνει σε παιχνίδι του Παναθηναϊκός ΑμεΑ.
https://www.facebook.com/309764373014098/photos/a.309770199680182/328934814430387/?type=3&theater
Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την εκπαίδευση στο σύστημα ανάγνωσης και γραφής τυφλών;
Είμαι απόφοιτη του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ιδιαίτερη ευαισθησία μου για την εκπαίδευση ΑΜΕΑ με οδήγησε σε περαιτέρω εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Το σύστημα ανάγνωσης και γραφής τυφλών (Braille) ήταν μια επιπρόσθετη κίνηση για εξειδίκευση. Η αλήθεια είναι πως ο ζήλος μου για τα τυφλά άτομα προέκυψε αρχικά,από ένα 3χρονο παιδί, το οποίο πρόσεχα στη Χαλκίδα και παρ’ όλη την απώλεια όρασης του, ήταν τόσο χαρούμενο και μου έδειχνε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ τόσο όμορφα την αγάπη του και με γέμιζε με αγκαλιές συνεχώς, αλλά και από τη μετέπειτα εξειδίκευση μου στην Ειδική Εκπαίδευση, από τον διδάσκοντα που θα μας ενημέρωνε για την Τυφλότητα, οποίος ήταν και Γενικός Γραμματέας στην Εθνική Ομοσπονδία τυφλών ( και με κατηύθυνε να ξεκινήσω μαθήματα Braille παράλληλα όπως και συνέβη) και λάμβανε μέρος σε διάφορες δράσεις, ήταν ακούραστος και πάντα χαμογελαστός και ευδιάθετος παραμερίζοντας το “πρόβλημα” του! Ήθελα λοιπόν να προσπαθήσω να προσεγγίσω τον ιδιαίτερο αυτό κόσμο και να γνωρίσω καλύτερα το γεγονός του να μην υπάρχει τίποτε ως δεδομένο γνώσης! Δεν είναι εύκολο βέβαια, θέλει ιδιαίτερη ευαισθησία και πρέπει να γνωρίζεις ότι τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται και μάλιστα κάθε μέρα, κάθε ώρα! Γιατί οι άνθρωποι είμαστε αρκετά άπληστοι, ζούμε με πολλά δεδομένα, που δυστυχώς ανατρέπονται σε δευτερόλεπτα όλα! Αγαπώντας λοιπόν υπερβολικά την εκπαίδευση ατόμων με Τυφλότητα, έχοντας ήδη πιστοποιηθεί για τη γνώση της, έκανα αίτηση στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, όπου διδάσκω, και μάλιστα εθελοντικά σε ενήλικες! Υπάρχει ισχυρότερη απόδειξη άραγε της ιδιαίτερης αυτής αγάπης μου;
Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία σου με το τμήμα ΑμεΑ του Παναθηναϊκού;
Η συνεργασία μου με τον Παναθηναϊκό ΑΜΕΑ προέκυψε καταρχάς, από το κοινό όραμα για την ίση προσβασιμότητα όλων των ατόμων που τυγχάνουν κάποιας αναπηρίας σε όλους τους χώρους, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή, στη διασκέδαση και την εκτόνωση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες! Η δική μου ιδιαίτερη ευαισθησία, παράλληλα με τις συνεχείς δράσεις αλλά και επιμορφώσεις πάνω σε θέματα Ειδικής Αγωγής και ειδικότερα στο χώρο της Τυφλότητας, ήταν έναυσμα για μια όμορφη συνεργασία. Ο νεοσύστατος Παναθηναϊκός ΑΜΕΑ δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στον αθλητισμό άτομα με κάποια αναπηρία και να μας προσφέρουν καθημερινά μαθήματα δύναμης, δίνοντας παράλληλα και την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση όλοι οι φίλαθλοι και είναι ίσως η πρώτη φορά που αυτή η ολότητα γίνεται πραγματικότητα! Άρα ένα κοινό όραμα και μια διάθεση ευαισθησίας, αλληλεγγύης, προσφοράς και ενσυναίσθησης και από τις δύο πλευρές ήταν αρκετά στοιχεία νομίζω για να ξεκινήσει κάτι θαυμαστό!Ποιος άλλωστε νοήμων άνθρωπος, θα αρνούνταν να συμμετάσχει σε κάτι το οποίο πρεσβεύει, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε προσωπικό? Η πανέξυπνη αυτή ιδέα που εκφράστηκε από τον Παναθηναϊκό ΑΜΕΑ, ήταν σαφής απόδειξη Ενσυναίσθησης αλλά και σεβασμού στη Διαφορετικότητα, κάτι το οποίο εκλείπει στις μέρες και είμαι ευλογημένη που μου προτάθηκε να συμμετέχω! Είναι τιμή!
Πώς έζησες αυτή την εμπειρία; Πώς αισθανόσουν κατά την διάρκεια του αγώνα και της περιγραφής του στον φίλο του Παναθηναϊκού;
Η εμπειρία αναμετάδοσης του αγώνα σε τυφλό φίλαθλο, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι και δικηγόρος, ο αγαπητός κύριος Αλεξανδράκης, ήταν πέρα για πέρα εκπληκτική! Ήμουν πλήρως αφοσιωμένη στον αγώνα, προσπαθώντας να γίνω “τα μάτια” του και να μην μου ξεφύγει τίποτα! Προσπάθησα να μπω στη θέση του και να σκεφτώ τι θα ήθελα να μου διευκρινίζουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ώστε να έχω καλή αντίληψη, αν δεν μπορούσα να δω! Βέβαια, να πούμε ότι η συμβολή του κου Αλεξανδράκη, ήταν καθοριστική, καθώς μου έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και πολλές συμβουλές, για να επιτευχθεί η ανάθεση αυτή στο 100%. Επομένως, όταν συμβάλλουν και οι δύο μετέχοντες, όλα γίνονται πάντα αποδοτικότερα!
Πόσο σπουδαία είναι αυτή η δράση του Παναθηναϊκού και πόσο σημαντικό είναι να γίνει αυτό και από άλλους συλλόγους σε όλη την Ελλάδα;
Η δράση αυτή του Παναθηναϊκού, πέρα από άξια θαυμασμού, αποτελεί όχι απλά Ελληνική αλλά Παγκόσμια πρωτοπορία. Είναι η πρώτη κίνηση για ίση προσβασιμότητα ατόμων με Τυφλότητα σε αθλητικούς χώρους , οργανωμένη από Σύλλογο! Είναι αξιέπαινο γεγονός, το ότι δεν “υμνεί” απλά την ισότητα αλλά την υλοποιεί! Άλλωστε τα καλύτερα λόγια, είναι οι πράξεις μας! Πραγματικά, δίνω τα προσωπικά μου συγχαρητήρια σε αυτά τα πανέξυπνα και ευαισθητοποιημένα μυαλά! Κλείνοντας, όσον αφορά τους υπόλοιπους συλλόγους της Ελλάδας, άμεση προσδοκία είναι η πραγματοποίηση ίδιων δράσεων, με στόχο ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ!
Θα ήθελες να κλείσεις με κάποιο μήνυμα;
Επειδή γνωρίζω το φανατισμό που διακατέχει τους φιλάθλους, θα ήθελα να κλείσω με ένα σύνθημα: “Σε τέτοια πρωτοπόρα εγχειρήματα, δε χωράνε Οπαδισμοί αλλά Αλληλεγγύη! . Μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος!” Η ουσία άλλωστε, έγκειται στο γεγονός ότι δικαίωμα στη ζωή αλλά και στην προσβασιμότητα παντού, πρέπει να έχουν ΟΛΟΙ! Μην το ξεχνάμε αυτό!