Η Χαλκίδα της Λίλιαν Ζλακώνη

Γιατί ήρθες ή πώς βρέθηκες στη Χαλκίδα; Στη Χαλκίδα γεννήθηκα. Αν δεν είχα γεννηθεί εδώ, και μου δινόταν η δυνατότητα να επιλέξω μια πόλη για να ζήσω, θα ήταν η πρώτη μου επιλογή! Η Χαλκίδα έχει πολλές ομορφιές και είναι προνομιούχος πόλη ως προς τη θέση της! 3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στην πόλη… […]

Γιατί ήρθες ή πώς βρέθηκες στη Χαλκίδα;

Στη Χαλκίδα γεννήθηκα. Αν δεν είχα γεννηθεί εδώ, και μου δινόταν η δυνατότητα να επιλέξω μια πόλη για να ζήσω, θα ήταν η πρώτη μου επιλογή! Η Χαλκίδα έχει πολλές ομορφιές και είναι προνομιούχος πόλη ως προς τη θέση της!

3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στην πόλη…

Δύσκολο να πει κάνεις μόνο 3 πράγματα που του αρέσουν! Θα έλεγα πρώτα απ’ όλα το πήγαινε – έλα της θάλασσας με τα υπέροχα χρώματά της! Μπορώ να κάθομαι ατέλειωτες ώρες στην παραλία της και να μην την χορταίνω! Άλλο κομμάτι που μου αρέσει πολύ, είναι τα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια! Όπου υπάρχουν ακόμα! Τα περπατώ και μυρίζουν ακόμα όπως κάποτε! Το τρίτο κομμάτι που το αγαπώ πολύ είναι η Καναπίτσα!   

3 πράγματα που δεν σου αρέσουν καθόλου στη Χαλκίδα;

Δεν μου αρέσει καθόλου 1) το νάιλον που υπάρχει παντού 2) οι όγκοι τσιμέντου χωρίς καθόλου πράσινο 3) οι αμέτρητες  πινακίδες και επιγραφές  που χωρίς μέτρο κυριαρχούν στην πόλη!

Η πρώτη δουλειά που έκανες;

Πριν ασχοληθώ με τα κοινά, έκανα μεταφράσεις και δίδασκα τη γερμανική γλώσσα.

Το πρώτο σου διαμέρισμα στη Χαλκίδα;

Το πρώτο μου σπίτι, το αγαπημένο μου,ήταν ένα δίπατο πέτρινο, με ένα μεγάλο κήπο που είχε απ’ όλα! Άπλωνες το χέρι και έκοβες το φρέσκο πορτοκάλι, μανταρίνι, βερίκοκα, σύκα, μούσμουλα, ανάλογα με την εποχή! Μύριζε όλη η γειτονιά από το αγιόκλημα, το γιασεμί, τη γαρδένια, τη βιολέτα και τους ανθούς των ξυνόδεντρων όταν άνθιζαν την άνοιξη!

Τι κάνει κάποιον Χαλκιδέο;

Χαλκιδέος γεννιέσαι και Χαλκιδέος γίνεσαι! Η ταύτιση με την κίνηση των νερών και των ρυθμών αυτής της πόλης, σε κάνει Χαλκιδέο! Εγώ την θεωρώ μάγισσα πόλη!

Σε ποια άλλη πόλη της Ελλάδας θα μπορούσες να ζήσεις;

Θα μπορούσα να ζήσω μόνο σε πόλεις που έχουν θάλασσα και συγκεκριμένα στοιχεία που μου αρέσουν! Θα διάλεγα το Βόλο ή τη Θεσσαλονίκη.

Τι σου λείπει από την Χαλκίδα της παιδικής σου ηλικίας;

Η πόλη μας έχει αλλάξει πολύ!! Δεν είναι η Χαλκίδα των παιδικών μου χρόνων και δεν θα μπορούσε να είναι! Εξελίχθηκε άσχημα όμως και ανεξέλεγκτα! Η μεταμόρφωση αυτή σε μια πόλη με ακαλαίσθητα φτιασίδια, την έκανε ξένη με αυτήν που έζησα σαν παιδί!!

Πού ζεις τώρα;

Τώρα ζω πάλι στην παλιά μου γειτονιά! Δίπλα στο πατρικό μου που έχει πια κατεδαφιστεί, σε ένα διαμέρισμα, ευτυχώς με κήπο.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεσαι στη Χαλκίδα;

Αγαπημένο μου μέρος είναι η εκκλησία της μέσα Παναγίτσας! Στο θεατράκι που υπάρχει, στα τουβλάκια στα σκαλάκια του Σαρρή είναι σημεία που μου αρέσει να κάθομαι μόνη μου!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια μέρα;

Σαν Δήμαρχος μιας ημέρας δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι, γιατί δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα! Με ένα μαγικό ραβδί αν το είχα θα την μετέτρεπα σε μια τουριστική πόλη με ταυτότητα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο στη Χαλκίδα;

Πιστεύω ότι είμαστε από τις λίγες πόλεις με μεγάλη ποικιλία φαγητών! Όλα τα εστιατόρια της Χαλκίδας, αλλά και όλου του καλλικρατικού δήμου, προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες! Έτσι δεν έχω ένα συγκεκριμένο ,γιατί πηγαίνω σε όλα ανάλογα με την όρεξη ,την παρέα και την περιοχή που επιλέγω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου μπαρ και το αγαπημένο σου καφέ;

Τα περισσότερα καφέ της πόλης μας μετατρέπονται σε μπαρ το βράδυ! Ανάλογα λοιπόν με την ώρα και με τα “θέλω” της παρέας μετακομίζουμε, όπου βρούμε θέση.

Η καλύτερη θέα στην πόλη;

Η καλύτερη θέα στην πόλη είναι από το κάστρο! Υπάρχουν όμως γωνιές που βλέπεις διαφορετικά τη Χαλκίδα! Μια aπ’ αυτές που μου αρέσει πολύ, είναι από την Αγία Σοφία στην Ξηρόβρυση.

Μια συναυλία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Μια συναυλία που δεν θα ξεχάσω ποτέ, γεμάτη συναίσθημα, στο κάστρο ήταν, με τον Μάριο Τόκα!

Ποιος Χαλκιδέος θα γινόταν ο καλύτερος πρόεδρος/ πρωθυπουργός της χώρας;

Αν έπρεπε να επιλέξω κάποιον Χαλκιδέο που έχει δώσει αποδείξεις αγάπης για την πόλη, ώρες δουλειάς και προσφοράς, επί σειρά ετών, είναι ο Πάνος ο Συκιώτης.

Ο αγαπημένος σου περίπατος όταν θες να χαλαρώσεις;

Αγαπημένος περίπατος είναι από τις πρώτες Ροδιές μέχρι τις τελευταίες! Όλοι οι ήχοι και οι μυρωδιές της εξοχής και της θάλασσας!!πως να μην είναι αγαπημένος περίπατος;

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top