Η φωτογραφία με τους Ιρλανδούς μετανάστες στις ΗΠΑ να αιωρούνται 256 μέτρα πάνω από τη γη

«Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη» ονομάστηκε η ιστορική φωτογραφία που έγινε σύμβολο της Νέα Υόρκης. Απεικονίζει έντεκα εργάτες σε ένα διάλειμμα από τη σκληρή δουλειά να παίρνουν το κολατσιό τους….

«Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη» ονομάστηκε η ιστορική φωτογραφία που έγινε σύμβολο της Νέα Υόρκης. Απεικονίζει έντεκα εργάτες σε ένα διάλειμμα από τη σκληρή δουλειά να παίρνουν το κολατσιό τους. Βρίσκονται πάνω από τους δρόμους του Μανχάταν και πίσω τους φαίνεται το Σέντραλ Πάρκ. Οι εργάτες φαίνονται χαλαροί και άνετοι, παρότι στέκονται σε έναν δοκό 256 μέτρα πάνω από το έδαφος. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σκοινί προστασίας. Για χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες σχετικά με τη γνησιότητα της φωτογραφίας, με επικρατέστερη την εκδοχή ότι είναι οφθαλμαπάτη. Και όμως δεν υπάρχει κανένα τρικ. Η φωτογραφία είναι αυθεντική. Πρωταγωνιστές ήταν οι Ιρλανδοί μετανάστες που δούλευαν ως οικοδόμοι στα κατασκευαστικά έργα της πόλης.

Η φωτογραφία είναι συνδεδεμένη με μια δύσκολη περίοδο της Αμερικής. Είχε προηγηθεί το κραχ της Νέας Υόρκης και η ανεργία ήταν στα ύψη. Οι νέες κατασκευές ήταν φαραωνικές με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Τα έργα αναλάμβαναν σκληροτράχηλοι μετανάστες που κατέφθαναν στην Αμερική κατά χιλιάδες και είχαν ανάγκη για δουλειά.

Το ενσταντανέ τραβήχτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1932, κατά την ανέγερση του κτιρίου RCA στο κέντρο Ροκφέλερ, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της εποχής. Δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 1932 στην κυριακάτικη εφημερίδα New York Herald Tribune. Το RCA αποτελούνταν από 70 ορόφους και κατασκευάστηκε σε εννιά χρόνια. Τη χρονιά εκείνη το κτίριο βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο κατασκευής του. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε για να διαφημιστεί, ο καινούργιος τότε, ουρανοξύστης της πόλης. Φωτογράφος ήταν ο Τσαρλς Έμπετς, ο οποίος είχε κληθεί να απαθανατίσει τις εργασίες ανέγερσης. Φωτογράφισε τους εργάτες σε πολλές στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο δημοφιλέστερη από όλες είναι η φωτογραφία του γεύματος. Το θέμα της έγινε συνώνυμο της Αμερικής και των μεγαλόπνοων έργων που πραγματοποιούνταν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Και το βίντεο που κόβει την ανάσα: 

Τα επόμενα χρόνια, η φωτογραφία αναπαράχθηκε πολλές φορές με διαφορετικά μοντέλα.

Οι στρατιώτες του «Star Wars» σε παρόμοια πόζα με τους Ιρλανδούς

Δημοφιλέστερη είναι εκείνη που δείχνει τα «Φιλαράκια» να κάθονται σε έναν παρόμοιο δοκό με φόντο τη Νέα Υόρκη. Βέβαια, οι διάσημοι πρωταγωνιστές χρησιμοποίησαν το photoshop, ενώ οι Ιρλανδοί μεροκαματιέρηδες απλά έκατσαν στο δοκάρι για να κολατσίσουν.

 

 

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top