Η σφυριχτή γλώσσα που μιλούν μόνο σε ένα χωριό της Εύβοιας! (pics & video)

Για περίπου 2.500 χρόνια, οι κάτοικοι της Αντιάς, ενός ορεινού χωριού στην Εύβοια, χρησιμοποιούσαν μία εντυπωσιακή γλώσσα που μόνο εκείνοι καταλάβαιναν. Αλλά πλέον έχουν απομείνει μόνο 6 άνθρωποι που τη «μιλούν». Το Ghetto θυμάται ένα αφιέρωμα που έκανε το BBC στη «σφυριά» και  τη σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, που πλέον αργοσβήνει. Μιμούμενοι τους ήχους των πουλιών, […]

Για περίπου 2.500 χρόνια, οι κάτοικοι της Αντιάς, ενός ορεινού χωριού στην Εύβοια, χρησιμοποιούσαν μία εντυπωσιακή γλώσσα που μόνο εκείνοι καταλάβαιναν. Αλλά πλέον έχουν απομείνει μόνο 6 άνθρωποι που τη «μιλούν».

Το Ghetto θυμάται ένα αφιέρωμα που έκανε το BBC στη «σφυριά» και  τη σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς, που πλέον αργοσβήνει. Μιμούμενοι τους ήχους των πουλιών, οι κάτοικοι της περιοχής επικοινωνούσαν έτσι, από μακριά.

Πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες και πλέον απειλούμενες γλώσσες στον κόσμο, σημειώνει το αφιέρωμα του βρετανικού δικτύου. Μία μυστηριώδης μορφή επικοινωνίας από μακριά, με την οποία μπορούν να γίνουν ολόκληρες συζητήσεις με σφυρίγματα. Τη χρησιμοποιούσαν βοσκοί και αγρότες, που την μάθαιναν στα παιδιά τους. Ομως, τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός του χωριού έχει μειωθεί στα 37 άτομα. Και καθώς οι γηραιότεροι χάνουν τα δόντια τους, πλέον πολλοί δεν μπορούν να μιλήσουν σε αυτή τη γλώσσα, ενώ οι νεαρότεροι έχουν φύγει για την Αθήνα. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο έξι άτομα που έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν ακόμη με τη «σφυριά». Ενας από αυτούς κάλεσε πρόσφατα τον δημοσιογράφο του BBC Ελιοτ Στέιν στην Αντιά, για να γνωρίσει τους τελευταίους που μιλούν αυτή τη γλώσσα.

Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ή πώς ξεκίνησαν οι κάτοικοι του χωριού να χρησιμοποιούν τη «σφυριά» για να επικοινωνούν. Κάποιοι υποθέτουν ότι την έφεραν Πέρσες στρατιώτες που αναζήτησαν καταφύγιο στα βουνά πριν από 2.500 χρόνια. Αλλοι ισχυρίζονται ότι η γλώσσα αναπτύχθηκε τους βυζαντινούς χρόνους, ως ένας μυστικός τρόπος για να προειδοποιούν ο ένας τον άλλον για κινδύνους από αντίπαλα χωριά και πειρατές.

Πάντως, σύμφωνα με το BBC, ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε για αυτή τη γλώσσα το 1969, όταν ένα αεροσκάφος συνετρίβη στα βουνά πίσω από την Αντιά. Καθώς οι διασώστες έψαχναν για τον πιλότο, άκουσαν τους βοσκούς να σφυρίζουν ο ένας στον άλλον ασταμάτητα και εντυπωσιάστηκαν από αυτή τη μυστική επικοινωνία τους.

Drone βίντεο του χωριού Αντιά

Παλιότερο αφιέρωμα στη «σφυριά»

 

Πληροφορίες BBC, Βίντεο drone haanity

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top