Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
Ο Αϊνστάιν το 1905 στην περίφημη εργασία του «Περί της Ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων» διατύπωσε την αρχή της σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι νόμοι της Φύσης δηλαδή μηχανικής, ηλεκτρομαγνητισμού και όποιοι άλλοι, είναι αναλλοίωτοι κάτω από τους νέους αυτούς μετασχηματισμούς και παίρνουν την ίδια μορφή σε όλα τα αδρανειακά συστήματα, και την σταθερή ταχύτητα του φωτός για όλους τους αδρανειακούς παρατηρητές.
Η γενική θεωρία της σχετικότητας, εν ολίγοις, καταλήγει στο ότι η ύπαρξη μάζας αλλοιώνει τον χώρο και χρόνο (χωρόχρονο) και ο αλλοιωμένος χωρόχρονος ασκεί δυνάμεις σε άλλες μάζες και δημιουργεί ιδιαίτερα φαινόμενα. Η θεωρία αυτή αποδεικνύει ότι η τροχιά του φωτός όταν αυτό ταξιδεύει κοντά σε μεγάλα αστρικά σώματα «κάμπτεται», γιατί το φως θέλοντας να ακολουθήσει πάντα τον συντομότερο δρόμο, ακολουθεί καμπύλη τροχιά. Επίσης ο χρόνος που δείχνουν τα ρολόγια που είναι στην επιφάνεια ενός πλανήτη ή άστρου μεγάλης μάζας, είναι μικρότερος από αυτόν που δείχνουν τα ρολόγια που είναι πιο μακριά από αυτόν.
Η θεωρία της σχετικότητας τη σημερινή εποχή της καραντίνας εν μέσω της ασθένειας Covid 19 που προκαλεί ο κορονοϊός SARS – CoV-2 έχει και κοινωνιολογικές προεκτάσεις. Ο προσωπικός μας χώρος και χρόνος αλλά και η γενικότερη αντίληψη των κοινωνικών συμβάσεων που δημιουργούσε η παρελθόντα διαχείριση του χωροχρόνου έχει μεταλλαχθεί. Η καθημερινότητά μας έχοντας απολέσει τους ρυθμούς της κανονικότητας εμφανίζεται με μια ενδελεχή ανομοιογένεια και μια διακριτή ανισότητα της χρονικής περιόδου που διαθέταμε στον τρόπο ζωής μας αλλά και του χωρικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσαμε το συγκεκριμένο είδος modus Vivendi.
Ο χρόνος μας άλλαξε. Ξαφνικά βρεθήκαμε με περισσότερο χρόνο τον οποίο δεν γνωρίζαμε πώς να διαχειριστούμε. Η καραντίνα στην οποία μπήκαμε όλοι ανεξαιρέτως δημιούργησε μια νέα αίσθηση του χρόνου και καλλιέργησε νέες αντιλήψεις για την κατανάλωσή του. Επιπλέον διαμορφώθηκε και μια καινούργια εννοιολογική προσέγγιση της ιδιότητας του ελεύθερου χρόνου. Περισσότερος χρόνος στη ζωή μας και ίσως και περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Μια αφορμή να καρπωθούμε αυτήν την ευκαιρία ώστε η χρονική ελευθερία να μετουσιωθεί σε πνευματική ελευθερία αλλά και αγαλλίαση ψυχής. Στην πραγματικότητα η νέα σχέση μας με τον παράγοντα χρόνο έχει φυσική διάσταση, χρόνος για άσκηση ακόμη και στο σπίτι, χρόνος για κοινωνικές επαφές έστω και μέσα από τα νέα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας, χρόνος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και επανεκτίμηση της αξίας της οικογένειας.
Η δεύτερη μορφή της αλλαγής αποτελεί ο χώρος. Το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε μειώθηκε σε όγκο, επιφάνεια αλλά και ποικιλία. Η αρχιτεκτονική του σπιτιού μας αποτελεί το δομικό συστατικό της φυσικής διάστασης του χώρου στον οποίο συμπεριλάβαμε τη ζωή και την εργασία μας. Μικρότερη γεωμετρία αλλά περισσότερη ζεστασιά και θαλπωρή. Ανακαλύπτουμε ότι ίσως να καταναλώνουμε περισσότερο χώρο στον πλανήτη από αυτόν που μας αναλογεί. Επιπρόσθετα, αναγνωρίζουμε την ανεκτίμητη αξία της φύσης και αντιλαμβανόμαστε την αξία της χλωρίδας και της πανίδας που συνθέτει το ευρύτερο γεωγραφικό μας χώρο. Η σχέση ατομικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος αποκτά θεμελιακή αξία και δημιουργεί κοινωνικούς προβληματισμούς για την αρνητική επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα.
Σε ένα απόσπασμα που προέρχεται από μια ιδιωτική επιστολή του Αϊνστάιν, την οποία έγραψε το 1942, προς τον Cornelius Lanczos στο Πρίνστον, έλεγε: «Είσαι το μόνο πρόσωπο που ξέρω που έχει την ίδια γνώμη για τη φυσική μαζί μου. Πίστη στην κατανόηση της πραγματικότητας μέσα από κάτι ουσιαστικά απλό και ενοποιημένο… Φαίνεται δύσκολο να ρίξεις κλεφτή ματιά στα χαρτιά του Θεού. Αλλά το ότι αυτός παίζει ζάρια και χρησιμοποιεί τηλεπαθητικές μεθόδους είναι κάτι που δεν μπορώ να το πιστέψω ούτε στιγμή». Ας ελπίζουμε όμως αυτός ο Θεός, που δεν παίζει ζάρια με το χωροχρόνο του δικού μας σύμπαντος, να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να νικήσει την πανδημία. Άλλωστε αυτό θα ήθελε και ο Αϊνστάιν.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Το “Ατρόμητο Κορίτσι” στη Νέα Υόρκη, “φόρεσε” μάσκα λόγω κορονοϊού / AP