Μέσω της νέας ιστοσελίδας της Greenpeace, iliemou-iliesou.gr, οι δημότες όλης της χώρας μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να στραφεί γρήγορα στην ηλιακή οικονομία, με τεράστια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά οφέλη. Στέλνοντας επιστολή προς τη δημοτική αρχή ή ακόμα και διοργανώνοντας τις δικές τους τοπικές δράσεις, οι δημότες μπορούν να ασκήσουν θετική πίεση στους δήμους να εκμεταλλευτούν διαθέσιμες δημοτικές οροφές (π.χ. σχολεία) ή άλλες δημοτικές εκτάσεις με σκοπό την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μέρος της ενέργειας να αξιοποιείται για την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον δήμο, προκειμένου να ξεκινήσει η αποτελεσματική και οριστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.
Αυτή η εκστρατεία της Greenpeace επιθυμεί να φέρει κοντά τους πολίτες και τις δημοτικές αρχές, σε μία κοινή προσπάθεια να επιταχυνθεί η γρήγορη και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές πηγές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια, άλλωστε, παραμένει ο μεγαλύτερος αναξιοποίητος πόρος της Ελλάδας, η εκμετάλλευση του οποίου μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ΟΤΑ, αποτελώντας παράλληλα και την αιχμή της κλιματικής πολιτικής της χώρας.
Προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής εφαρμόζονται ήδη από προοδευτικούς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε άλλες χώρες. Στη χώρα μας ήδη κάποιοι δήμοι, σε συνεργασία με την Greenpeace, έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ ετοιμάζουν σχέδια για παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι, ανοίγουν τον δρόμο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην επικράτειά τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Greenpeace έχει καταθέσει κοστολογημένο σχέδιο δράσης στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την εφαρμογή προγράμματος δωρεάν παροχής ηλιακής ενέργειας σε 340.000 νοικοκυριά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εξαλείψει την ακραία ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας, προωθώντας παράλληλα ένα μοντέλο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Μεγάλο μέρος ενός τέτοιου – καθόλα υλοποιήσιμου – προγράμματος θα μπορούσε μάλιστα να εφαρμοστεί με τη συμβολή της ίδιας της ΔΕΗ σε εθνικό επίπεδο, με την αξιοποίηση δημόσιων πόρων οι οποίοι σήμερα κατευθύνονται προς ενίσχυση των ορυκτών καυσίμων ή σε (αναποτελεσματικά) επιδόματα κατανάλωσης.
Οι δήμοι σε ρόλο οδηγού στη νέα εποχή
Το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, η παραγόμενη ενέργεια των οποίων μπορεί να συμψηφίζεται με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών. Έτσι αλλάζει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η κοινωνική πολιτική, ενώ παράλληλα η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει σε ρόλο οδηγού στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών αλλά και εκσυγχρονισμού της οικονομίας.
Οι Δήμοι που μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί είναι ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Τρικκαίων, ο Δήμος Φυλής και ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου.
Στείλε και εσύ κάνοντας κλικ εδώ