Στα πλαίσια του 3ου Bio-mechanical Festival, με θέμα “οι φωνές των αφανών”, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας, τρέχει η έκθεση “Η δική μας πατρίδα είναι ο άνθρωπος”.
Οι ένοικοι, το προσωπικό και οι συνεργάτες των Στεγαστικών Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) στην Εύβοια συμμετέχουν στο 3ο bio – Mechanical festival, με μία σειρά εκθέσεων και δρώμενων.
Τα Οικοτροφεία Ερέτριας και Χαλκίδας της ΕΠΑΨΥ, προσφέρουν υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε άτομα με ψυχικές παθήσεις.
Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός εναλλακτικού μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία «Ψυχαργώς» και με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
Όραμα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ είναι η προσφορά συνεχούς ποιοτικής και αποτελεσματικής φροντίδας σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι και αγωνιζόμενοι για έναν κόσμο με καλύτερη ψυχική υγεία. Συνεχίζοντας στη νέα πορεία που ξεκίνησε το 1988 στη Λέρο, θέλουν να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης σε λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οικογένειές τους και στους επαγγελματίες – λειτουργούς που παρέχουν υπηρεσίες, στηρίζοντάς τους και εκπαιδεύοντάς τους.
Εμείς, βρεθήκαμε στα εγκαίνια και είδαμε τις φωτογραφίες των Θοδωρή Νικολάου και Κατερίνας Στούπα, αλλά και την εικαστική έκθεση με έργα συμμετεχόντων της ομάδας Art Therapy, υπό την επιμέλεια της Εικαστικής Ψυχοθεραπεύτριας Πατρίτσιας Κουβέλη.
- Ο Θοδωρής Νικολάου, φωτογράφισε τους ενοίκους του Οικοτροφείου Ερέτριας και Χαλκίδας, καθώς και τους ενοίκους του ξενώνα Χαλκίδας, σε καθημερινές στιγμές της ζωής τους, εκδρομές, αλλά και διάφορες δραστηριότητες. Πέρασε χρόνο με τον κάθε έναν ξεχωριστά, τους γνώρισε, μοιράστηκε μαζί τους στιγμές και το αποτέλεσμα των φωτογραφιών θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποκαλύπτει την προσωπικότητα και την ψυχή τους! Πρόκειται για φωτογραφικές ιστορίες με κέντρο αναφοράς τον άνθρωπο, που μας αποκαλύπτουν μέσα από το φακό έννοιες όπως αποϊδρυματοποίηση, πρόσωπο αναφοράς, προστατευόμενο διαμέρισμα, προάσπιση και συνηγορία δικαιωμάτων, καταπολέμηση του στίγματος.
Το σύνολο των εργαζομένων σε κάθε Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και στα Προγράμματα Προστατευμένων Διαμερισμάτων που ανήκουν σε αυτή, αποτελούν την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα.
Το μέλος της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας που αναλαμβάνει να οργανώσει και να συντονίσει την φροντίδα για τον ασθενή, όπως έχει σχεδιαστεί κατά την κατάρτιση του Ατομικού Θεραπευτικού Προγράμματος, καλείται «πρόσωπο αναφοράς» για τον ασθενή αυτό.
Ένα μέρος των φωτογραφιών του Θοδωρή Νικολάου, αφορά αυτή τη σχέση ασθενή – προσώπου αναφοράς και δείχνει την αντίθεση του μαζί- μόνος!
- Η εικαστική έκθεση με έργα των συμμετεχόντων της Art Therapy, αφορά δημιουργίες των ενοίκων, με ελεύθερο θέμα πάντα, όπως μας είπε η εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Πατρίτσια Κουβέλη και αποτελούν ένα σημαντικό μέσο έκφρασης! Πρόκειται για δημιουργίες με πηλό και ζωγραφιές στα πλαίσια των εργαστηρίων που γίνονται στα οικοτροφεία. Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Art Therapy δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από τον αθέατο εσωτερικό τους κόσμο και μέσα από την εμπειρία της Ομάδας μας κάνουν κοινωνούς της ψυχής τους!
- Η Κατερίνα Στούπα, επί ένα χρόνο επισκεπτόταν το οικοτροφείο Ερέτριας, έζησε στιγμές από τη ζωή των ενοίκων, παρατήρησε τις συνήθειες και την καθημερινότητα τους και αποτύπωσε με το φακό της συγκινητικά ασπρόμαυρα στιγμιότυπα!
Η έκθεση θα βρίσκεται στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης “Δ. Μυταράς”, έως 30/07 και σας προτείνουμε να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε!