Η Γιουλίνα Δασκαλοπούλου μας μιλάει για την τέχνη και για την υποψηφιότητά της με τον Γκλέτσο

Είναι δικηγόρος και δικαστική γραφολόγος, ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό και την ηθοποιία. Και αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Γκλέτσου. Μια γυναίκα δραστήρια και δυναμική που όταν την ακούσεις να σου μιλάει, καταλαβαίνεις το πάθος που έχει με όλα όσα ασχολείται. Το πάθος σου με το χορό και […]

Είναι δικηγόρος και δικαστική γραφολόγος, ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό και την ηθοποιία. Και αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Απόστολου Γκλέτσου. Μια γυναίκα δραστήρια και δυναμική που όταν την ακούσεις να σου μιλάει, καταλαβαίνεις το πάθος που έχει με όλα όσα ασχολείται.

Το πάθος σου με το χορό και το θέατρο πότε το κατάλαβες; Τι σημαίνει για εσένα ο χορός, το θέατρο και η ηθοποιία;

Ο χορός και το θέατρο ήταν για μένα ένα όνειρο παιδικής ηλικίας. Μεγαλώνοντας άρχισε να μεταλλάσσεται μέσα μου η ιδέα του χορού και του θεάτρου από ένα παιδικό παιχνίδι σε μια εξελικτική διαδικασία συμμετοχής σε κοινωνικές και ψυχολογικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα ήρθε αβίαστα με τη συμμετοχή μου σε ταινίες, θεατρικά έργα και μουσικοχορευτικές παραστάσεις κι ανακάλυψα ότι αυτό που χρειάζομαι για να ζήσω, είναι να μεταφέρω στον κόσμο το πολυτιμότερο κομμάτι του εαυτού μου, την ίδια μου την ψυχή. Επίσης έχω και παρουσία στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή μου σε 2 ταινίες μεγάλου μήκους του Στράτου Τζίτζη, το «Σώσε με» και τα «45 τετραγωνικά», ταινίες στις οποίες εκφράστηκα και τις οποίες λάτρεψα. Κάνοντας χοροθέατρο, χρησιμοποιώ την κίνηση για να μεταφέρω ενέργεια, για να καταθέσω ψυχή και αισθάνομαι ότι όσο ενεργώ σα χορεύτρια κι ηθοποιός, η ψυχή μου παραμένει ανεξάντλητη και πάντα διαθέσιμη.

 

Ο χορός και το θέατρο σε έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Το χοροθέατρο αναμφισβήτητα σημαίνει φως κι όταν ψάχνω το δικό μου φως, το βρίσκω στο πάλκο της σκηνής. Το χοροθέατρο όμως δε σημαίνει μόνο φωτίζω αλλά και φωτίζομαι. Η επαφή μου με τα συναισθήματα του κόσμου είναι πέρα από τις απαιτήσεις μια παράστασης κι αποτελεί μια αέναη διαδικασία η οποία με γαληνεύει και με ομορφαίνει σαν άνθρωπο. Ο χορός και το θέατρο μεταλαμπαδεύουν μια φλόγα, η οποία καίει μέσα μου, και δε σβήνει ακόμη κι όταν τελειώσει η παράσταση, και την οποία θα κουβαλάω μέχρι να πέσει η αυλαία μου σαν καλλιτέχνης, κι αν θέλετε να το δούμε και πιο υπαρξιακά, κι όταν θα πέσει κι η αυλαία μου ως άνθρωπος.

 

Πως προλαβαίνει μια δικηγόρος, να ασχολείται παράλληλα με τα καλλιτεχνικά; Υπάρχει χρόνος;

Η αλήθεια είναι ότι οι δραστηριότητες μου τόσο ως καλλιτέχνης όσο κι ως δικηγόρος και δικαστική γραφολόγος με απασχολούν σχεδόν ολόκληρη τη μέρα κι ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Αισθάνομαι όμως ότι ο δημιουργικός οίστρος κι η πολλαπλή διάσταση των ενασχολήσεών μου, μου δίνουν μια ενέργεια η οποία αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής μου. Επίσης η καθημερινή επαφή με ανθρώπους όλων των ειδών ταιριάζει στη βιοθεωρία μου και μου επιτρέπει να συναναστρέφομαι χαρακτήρες και προσωπικότητες ποικίλων φιλοσοφιών που γεμίζουν τη φαρέτρα των ενδιαφερόντων μου.

Λείπει από τη Χαλκίδα το θέατρο και κατ’ επέκταση ο πολιτισμός; (πολιτιστικές δράσεις).

Θεωρώ ότι η πόλη της Χαλκίδας αλλά και γενικά η Περιφέρεια δεν υστερούν σε θεατρική και πολιτιστική κουλτούρα κυρίως επειδή τα θεατρικά και πολιτιστικά πεπραγμένα των Αθηνών ακολουθούνται από πολλούς από τους κατοίκους.

Είχα την ευκαιρία σαν παρουσιάστρια στην εκπομπή «Λόγια του Νησιού» στο Σταρ Κεντρικής Ελλάδος να γνωρίσω πολλές θεατρικές ομάδες με πολύ όμορφες ιδέες και όρεξη για δουλειά.

Αυτό που ίσως απουσιάζει είναι ένας φορέας ο οποίος θα ενθαρρύνει τη θεατρική και πολιτιστική παραγωγή στην ίδια την πόλη της Χαλκίδας, ένας φορέας ο οποίος θα δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να απολαύσουμε όμορφες θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικά γεγονότα, και τέλος ένας φορέας ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ηθοποιούς και καλλιτέχνες να μείνουν στην πόλη, να δράσουν και να εκφραστούν, ομορφαίνοντας τη ζωή μας.

 

Για ποιον λόγο αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά θεωρώ ότι είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξής μου σαν άνθρωπος. Εργαζόμενη ως νομικός επιστήμονας και ενεργώντας ως καλλιτέχνης αντιλήφθηκα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους και τα οποία έπαψαν να με αφήνουν αδιάφορη. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να δράσω ώστε η αυτοδιοίκηση κι ειδικότερα η Περιφέρεια να μπορέσουν να αντιληφθούν τις καθημερινές δυσκολίες των πολιτών και να εκπονήσουν προγράμματα και υλοποιήσιμους στόχους για την επίλυσή τους. Είμαι νέα κι άφθαρτη, με πλούσιο βιογραφικό, κι αντιδρώ στην απαξίωση της πολιτικής και την αδράνεια των πολιτικών αρχόντων με μια φράση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Ελένης Γλυκατζή Αρβελέρ, η οποία αναφέρει ότι «αν κυβερνούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί».

 

Γιατί με τον Απόστολο Γκλέτσο;

Ο κ. Γκλέτσος αποτελεί για μένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας αλλά και πρότυπο ανθρώπου που μπορεί να αφουγκραστεί τα κελεύσματα της κοινωνίας. Ο καλλιτέχνης Απόστολος Γκλέτσος είναι ένας συνάδελφος καλλιτέχνης που με δίδαξε και με ενέπνευσε να διαγράψω τη δική μου πορεία στην πολιτιστική ζωή του τόπου μου, ενώ συνεχίζει να με διδάσκει και να με εμπνέει ώστε να συνεχίσω να δημιουργώ πολιτισμό και να οραματίζομαι μια εναλλακτική ματιά στην τέχνη. Ο πολιτικός Απόστολος Γκλέτσος είναι ο ανένταχτος πολιτικός, ο έντιμος άνθρωπος, ο περήφανος Έλληνας που συνεχίζει να μάχεται για μια δικαιότερη κοινωνία, έναν ομορφότερο κόσμο και ένα ηθικότερο πολιτικό περιβάλλον, πράγματα τα οποία τη σημερινή εποχή τείνουν να εκλείψουν. Είναι ένας μαχητής της ιδέας του αυτονόητου και στρατεύομαι στο πλευρό του, ασπαζόμενη τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του.

Το κεντρικό σύνθημα σου σαν Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος είναι #πολιτισμένα. Τι σημαίνει και τι περικλείει το μήνυμα αυτό;

Η  κεντρική ιδέα της καμπάνιας μου συνοψίζεται  στο μήνυμα #πολιτισμένα, ένα μήνυμα το οποίο εκφράζει τη συναισθηματική μου κατάσταση, την πνευματική μου παιδεία και την ευγένεια του χαρακτήρα μου. Θεωρώ ότι στη φράση #πολιτισμένα, συνοψίζεται τόσο η καλλιτεχνική μου φύση όσο και η πολιτική μου ιδιότητα. Αυτή η διττή μου φύση προσπαθεί να συνδυάσει τις αρετές που πηγάζουν από τις έντονες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες με την ηθική και την υπευθυνότητα που απαιτεί ένας πολιτικός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Χρησιμοποιώ τον όρο #πολιτισμένα, αποσκοπώντας στην εισαγωγή κι ενός διαφορετικού ήθους στην πολιτική σκηνή το οποίο να βασίζεται σε μια εσωτερική πνευματική αναζήτηση και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση του πολίτη. Ως εκ τούτου, η φράση #πολιτισμένα, δεν είναι απλώς ένα μήνυμα που εξωτερικεύει έναν πολιτικό στόχο και μια κοινωνική διάθεση, αλλά αποτελεί το μοναδικό λόγο για τον οποίο ο άνθρωπος χρειάζεται να παλέψει στη ζωή του, την αξία μιας Ιδέας.

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top