Δύο ντελιβεράδες περιγράφουν την Οδύσσεια τους στους δρόμους της Χαλκίδας

Είναι από τις δουλειές που οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα την έχουν κάνει. Ειδικά μέσα στην κρίση ήταν μια δουλειά που όλο και πιο πολλοί βρήκαν ένα μεροκάματο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μια δουλειά για την οποία πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να την κάνει ο κάθε ένας. Πως δεν χρειάζεται […]

Είναι από τις δουλειές που οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα την έχουν κάνει. Ειδικά μέσα στην κρίση ήταν μια δουλειά που όλο και πιο πολλοί βρήκαν ένα μεροκάματο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Μια δουλειά για την οποία πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να την κάνει ο κάθε ένας. Πως δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση ή εξυπνάδα, πως δεν πρέπει να έχεις τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο. Το να είσαι ντελιβεράς, πολλοί το θεωρούν σαν μια δουλειά για ένα από χαρτζιλίκι. Ότι κάνεις την βόλτα σου, γιατί εάν είσαι και πιτσιρικάς, γουστάρεις τα μηχανάκια.

Έλα όμως που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι μια αρκετά άχαρη δουλειά. Είναι μια δουλειά που καλείσαι να δουλέψεις το ίδιο σωστά και γρήγορα ότι καιρικές συνθήκες υπάρχουν εκεί έξω. Δεν είναι μια απλή βόλτα αλλά έχει απαιτήσεις και ανάγκες. Πρέπει να τρέχεις ασταμάτητα για να ικανοποιήσεις τους πελάτες. Οι κίνδυνοι πολλοί, ειδικά όταν μιλάμε για ελληνικούς δρόμους. Και φυσικά δεν την κάνουν μόνο πιτσιρικάδες και ούτε είναι δουλειά μόνο για χαρτζιλίκι. Για πολλούς είναι η κύρια  δουλειά τους και συντηρούν με αυτή την οικογένεια τους.

 

Αλέξης, 34 χρονών

Πρώτη φορά που εργάστηκα ως διανομέας ήμουν 21 ετών. Τότε δούλεψα 4 χρόνια σερί. Μετά άλλαξα δουλειά σταθεροποιήθηκα σε ένα εργοστάσιο, όμως η ζωή τα έφερε έτσι και οι ανάγκες βέβαια, που τώρα στα 35 μου κάνω ξανά αυτή την δουλειά. Πλέον, πατέρας 4 παιδιών. Τότε την έκανα ως πρώτη δουλειά και μάλιστα το μεροκάματο αλλά και τα μπουρμπουάρ ήταν τόσο καλά που η δουλειά αυτή έφτανε και με το παραπάνω. Τώρα σχολάω στις 4 από το εργοστάσιο και στις 6 πιάνω δουλειά στην πιτσαρία. Τώρα είναι ένα μεροκάματο για να έρθει και να βοηθήσει λίγο την κατάσταση. Είναι σκληρή δουλειά. Θέλει αντοχή και υπομονή, γιατί είσαι όλη την ώρα στον δρόμο και έχεις να αντιμετωπίσεις δεκάδες απρόσεκτους οδηγούς που μπορεί να σε “φάνε” ανά πάσα στιγμή και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Από εκεί και πέρα η σημαντικότερη δυσκολία είναι ο καιρός. Πολύ κρύο, βροχή. Η δουλειά τον χειμώνα είναι πραγματικά δύσκολη. Αυτές οι δύο πιστεύω είναι οι πρώτες και σημαντικές δυσκολίες. Όχι ότι δεν είναι δυσκολία να έχεις να πας παραγγελία στον Καράμπαμπα και να σε πιάσει η γέφυρα. Και να έχεις περίπου ένα 30λεπτό καθυστέρηση και να πρέπει να δώσεις εξηγήσεις και στον πελάτη που δεν σε πιστεύει ή να σε φέρει στην δύσκολη θέση να σου ζητήσει να πας από την Γλύφα αλλά εσύ να έχεις εντολή από τον εργοδότη σου πως αυτό δεν γίνεται  γιατί δεν συμφέρει. Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ντελιβεράς στη Χαλκίδα ειδικά αν είναι νέος στην δουλειά ή το μαγαζί που εργάζεται δεν έχει στάνταρ πελατεία είναι οι Οδοί και η αρίθμηση τους. Δεν συναντάς σε πολλούς δρόμους αρίθμηση και αυτό σε δυσκολεύει να βρεις το σπίτι του πελάτη εύκολα και σε καλό χρόνο. 

 

Γιώργος, 26 χρονών

Κάνω αυτή την δουλειά 3 χρόνια τώρα σερί. Έχω δει αρκετά μπορώ να πω. 

Ξέρω πως όλοι λένε πως οι ντελιβεράδες, δεν ξέρουν να οδηγούν και είναι μια κατηγορία κακών οδηγών, όμως… πρέπει στη βάρδιά μου να προμηθεύω καφέ σχεδόν όλη τη Χαλκίδα! Είμαι συνέχεια πάνω σε ένα μηχανάκι, όλες τις ώρες και όλες τις εποχές! Σαν βιντεάκι που πίσω του αλλάζει το φόντο! Καύσωνας, βροχή, χιόνι! Ναι Ναι! Χιόνι! Γιατί κάποιοι θέλουν να πιουν καπουτσίνο! Αυτός ο καφές πάει με το χιόνι! Και Εγώ είμαι πάνω στο μηχανάκι, το οποίο πατάει πάνω στο χιόνι! Το οποίο καλύπτει τις χιλιάδες λακκούβες που υπάρχουν στους δρόμους! Οι οποίες είναι τόσες πολλές, όσοι και οι ελιγμοί που κάνω για να τις αποφύγω! Γι’ αυτό με βλέπεις να σχηματίζω σχέδια στην άσφαλτο! Στην άσφαλτο που έχουμε πέσει όλοι εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά! Που όλο και κάποιος θα έχει πεταχτεί από ένα STOP! Και που όλοι θα πουν “Κρίμα το παιδί! Δύσκολη η δουλειά που κάνει! Αλλά δεν προσέχουν και αυτοί  οι ντελιβεράδες”!

Κάθε μέρα στους δρόμους! Να αντιμετωπίζω καθημερινά τον κάθε βιαστικό, άσχετο ή μάγκα οδηγό! Στους δρόμους που στη χώρα μας δεν είναι σωστοί! Στη χώρα μας που δεν υπάρχει οδική παιδεία! Ναι! Και εγώ χώνομαι! Πετάγομαι! Δεν οδηγώ όπως πρέπει! Βιάζομαι όμως, γιατί βιάζεσαι εσύ, και πρέπει να σε εξυπηρετήσω! Τα λέω με αυτό το ύφος και με βλέπεις τρελαμένο γιατί δεν μπορεί να είναι οι ντελιβεράδες οι κακοί και οι επικίνδυνοι των δρόμων και όλοι οι άλλοι κομπλέ. Έχει δυσκολίες παιδιά οι δουλειά κακά τα ψέματα. Το καλά είναι δύο. Εγώ τουλάχιστον είχα σοβαρούς και σωστούς εργοδότες και ανθρώπους που με καταλάβαιναν. Το δεύτερο καλό, για εμάς τους ελεύθερους που κάνουμε αυτή την δουλειά, είναι ότι μερικές φορές πίσω από κάποια πόρτα που ανοίγει να είναι κάποια όμορφη γυναίκα.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top