Οπλαρχηγοί, πολεμιστές, ηθοποιοί, καθηγητές και αρχαία φυλή δανείζουν τα ονόματά τους και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους στους δρόμους της Χαλκίδας.
Σίγουρα πολλές φορές έχετε αναρωτηθεί από που πήραν το όνομά τους διάφοροι δρόμοι της Χαλκίδας και εμείς σας λύνουμε τις απορίες σας για 9 γνωστούς δρόμους της πόλης μας.
Οδός Κώτσου
Ο Κώτσος Δημητρίου (επίσης γνωστός ως Κώτσας Αρβανίτης ή Θηβαίος), ήταν ένας από τους πιο γενναίους και εμπειροπόλεμους οπλαρχηγούς που διακρίθηκε το 1821 στην Εύβοια. Η καταγωγή του ήταν από το Σούλι και είχε γεννηθεί στα Χάλια, λίγο έξω από τη Χαλκίδα. Το 1818, έχοντας αγανακτήσει από την καταπίεση των Τούρκων και αφού σκότωσε τον αγά της Χαλκίδας, βγήκε στα βουνά με τους κλέφτες. Με το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, ο Κώτσος έγινε υπαρχηγός του Αγγελή Γοβιού, μαζί κατάφεραν πολλές νίκες εναντίον των Τούρκων και πέθαναν την ίδια μέρα στη μάχη!
Ορέστη Μακρή
Ο Ορέστης Μακρής ήταν Χαλκιδέος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας. Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και εμφανίσθηκε στη σκηνή πρώτα ως τενόρος και αργότερα μεταπήδησε στο είδος των κωμικών ρόλων. Ως ηθοποιός διέπρεψε σε απόδοση λαϊκών τύπων. Ανεπανάληπτη ήταν η απόδοσή του στο τύπο του «μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο. Τον τύπο αυτόν μετέφερε αργότερα και στον κινηματογράφο με ομώνυμο τίτλο.
Αβάντων
Οι Άβαντες» ήταν αρχαία φυλή, κάτοικοι της Εύβοιας, καταγόμενοι από την Φωκίδα της Θράκης,απ΄ όπου ήλθαν με τον βασιλιά τους Άβαντα, εξ ου και η ονομασία τους, που αφού διασκορπίστηκαν στη Πελοπόννησο και στη συνέχεια στη Φωκίδα, ίδρυσαν εκεί την πόλη Άβαι και στη συνέχεια μετοίκησαν στην Εύβοια όπου και εγκαταστάθηκαν οριστικά. Από τότε η Εύβοια ήταν γνωστή ως «Αβαντιάς» ή «Αβαντίς», («Αβαντίδα»).
Αγγελή Γοβιού
Ο Αγγελής Γοβιός ή Γοβγίνας (1780 – 28 Μαρτίου 1822) ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης που διακρίθηκε για την αναδιοργάνωση του Αγώνα στην Εύβοια.
Γεννήθηκε το 1780 στην Λίμνη Ευβοίας και μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Αθανάσιο Διάκο και πολλούς ακόμη πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821, θήτευσε στην φρουρά του Αλή Πασά . H συμμετοχή του στη μάχη της Γραβιάς τον έκανε ξακουστό για τη γενναιότητα του και το θάρρος του.
Έχασε τη ζωή του σε μια ενέδρα των Τούρκων , στη θέση «Δύο Βουνά» ,κοντά στην Καστέλα, το 1822.
Χαϊνά
Ο Γεώργιος Χαϊνάς, με καταγωγή από το Παρθένι Ευβοίας, ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Χαλκίδας. Διετέλεσε καθηγητής γυμναστικής στο Γυμνάσιο Χαλκίδας και πάλεψε πολύ για την δημιουργία του Εθνικού Σταδίου της πόλης μας. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και έχασε τη ζωή του στον εμφύλιο πόλεμο, το 1943.
Κριεζώτου
Ο Νικόλαος Κριεζώτης ήταν οπλαρχηγός, από τους διαπρεπέστερους της Ελληνικής Επανάστασης, στην Εύβοια. Γεννήθηκε το 1785 στο χωριό Αργυρό Δυστίων και πέθανε το 1853 στη Σμύρνη.
Στην επανάσταση κατατάχτηκε στο σώμα του Αγγελή Γοβιού και πήρε το βάπτισμα του πυρός στα Βρυσάκια, το καλοκαίρι του 1821, όπου κατά τη διάρκεια της μάχης έδειξε τόση ανδρεία, ώστε ο Αλέξανδρος Κριεζής τον έκανε οπλαρχηγό με 300 στρατιώτες.
Μπαλαλαίων
Οι Μπαλαλαίοι ήταν μια μεγάλη οικογένεια από το χωριό Γαλατσάδες Ιστιαίας. Πολλά από τα μέλη της οικογένειας αυτής πρωτοστάτησαν στον ευβοϊκό ξεσηκωμό του 1821.
Βώκου
Ο Δημήτριος Βώκος ήταν ο πατέρας του μεγάλου ναύαρχου της επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη και καταγόταν από τα Φύλλα Ληλαντίων. Η οικογένεια Βώκου πριν από την επανάσταση είχε καταφύγει στην Ύδρα, όπου διέπρεψε στη ναυτιλία.
Οδός Αγγελάτου
Αγγελάτος Σταμάτης: Χαλκιδέος λοχαγός πεζικού. Έπεσε μαχόμενος κατά των τούρκων στην μικρασιατική εκστρατεία το 1922 στις 28 Αυγούστου, κατά την υποχώρηση στα υψώματα της Κίου της Προποντίδος.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Dimitris Vagiotis