Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα, 10 Δεκεμβρίου.
Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπεγράφη στο Παρίσι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το 1948. Δυο χρόνια μετά θεσπίστηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον».
Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.
“Το ιδεώδες του ελεύθερου ανθρώπου, που απολαμβάνει αστική και πολιτική ελευθερία και είναι απελευθερωμένος από το φόβο και την αθλιότητα, μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν δημιουργηθούν συνθήκες κάτω από τις οποίες κάθε άνθρωπος θα μπορεί να απολαμβάνει τα αστικά και πολιτικά του δικαιώματα, καθώς και τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά του δικαιώματα.”
— Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα & Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, 1966
Έχουν περάσει 70 χρόνια από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακόμα συζητάμε για αυτά, ακόμα παλεύουμε σαν ανθρωπότητα να κατακτήσουμε βασικές αρχές τις ανθρώπινης ελευθερίας, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.
Λίγο πριν το 2019, σε αυτόν τον κόσμο, άνθρωποι στερούνται το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, έκφρασης, επιλογής, εκπαίδευσης.
- Άνθρωποι ζουν εξαθλιωμένοι σε καθεστώτα πολέμου, απόλυτης φτώχειας, δικτατορίας και φασισμού (έμμεσα ή άμεσα) και θρησκευτικού φανατισμού, με μηδενικά δικαιώματα!
Έχουν χάσει το δικαίωμα της ζωής ολοκληρωτικά, καθώς αν δεν πεθάνουν, ζουν μέσα στο φόβο, χωρίς μέλλον, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς στέγη και τροφή. Χώρες ολόκληρες μαστίζονται από φτώχεια, πείνα και αρρώστιες και όλος ο πλανήτης παρατηρεί!
Και όταν προσπαθήσουν να ξεφύγουν, κλειστά σύνορα τους εγκαταλείπουν, σε μια διαρκή περιφορά της τσαλαπατημένης ύπαρξης τους, καμία ευκαιρία για νέα ζωή, για ένα νέο ξεκίνημα σε κάποια χώρα από αυτές που κόπτονται και αγωνίζονται και κάνουν σημαία τον ανθρωπισμό!
- Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο δίνουν ακόμα αγώνα να ακουστούν, η φίμωση που υφίστανται δε σε κάποιες χώρες, είναι ολοκληρωτική. Εκεί δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα στην μόρφωση, την έκφραση και στις προσωπικές επιλογές ζωής. Δεν υπάρχει καν ζωή, δεν υπάρχει καν η έννοια της ανθρώπινης οντότητας!
Ακόμα και σε Ευρωπαϊκές χώρες, που κάποια δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί, μέχρι και σήμερα προσπαθούμε να “εξηγήσουμε” την σεξουαλική ελευθερία της γυναίκας και την επιλογή της στην άρνηση ή στην αυτοδιάθεση του σώματος.
Όπως στην Ελλάδα με το γεγονός του βιασμού και της δολοφονίας της φοιτήτριας στη Ρόδο τις τελευταίες μέρες, προσπαθούμε να κάνουμε σαφές το γυναικείο “ΟΧΙ” στις σεξουαλικές τάσεις κάποιου, ένα “όχι” που δεν θα κοστίζει βασανισμό, βιασμό και θάνατο!
- Δικαίωμα στην ισότητα του νόμου! Πόσο αστείο! Προσπαθείς να εμπιστευτείς τη δικαιοσύνη, αφού η λέξη δικαιοσύνη είναι από μόνη της λυτρωτική…νομίζεις!
Από το πιο ασήμαντο θέμα που προσπαθείς να λύσεις δικαστικά, μέχρι το να τα βάλεις με το ίδιο το κράτος, είναι μια μάχη άνιση, αφού η δικαιοσύνη σε πολλές περιπτώσεις φοράει παρωπίδες. Μόνο όταν δημιουργηθεί σάλος και κάποιος άλλος φωνάξει και αγωνιστεί για τα δικά σου δικαιώματα, όλως τυχαίως η δικαιοσύνη αποκαθίσταται! Εκτός βέβαια και αν είσαι κάποια “εξέχουσα” προσωπικότητα και τα αδικήματα σου αφορούν έναν ολόκληρο λαό, οπότε ο νόμος είναι μαζί σου! Αν όμως είσαι καθαρίστρια με πλαστό απολυτήριο Δημοτικού ή αν είσαι η Ηριάννα και δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα στοιχεία που σε ενοχοποιούν, θα πας φυλακή και θα διασυρθείς μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητα σου!
- Δικαιώματα εργαζομένων! Ακόμα πιο αστείο! Ψάχνουμε δουλειά, απλά για ένα κομμάτι ψωμί, φοβόμαστε να ζητήσουμε ένσημα, ασφάλιση, ακόμα και τα δεδουλευμένα που μας χρωστάνε!
Μαύρη εργασία, ατέλειωτες ώρες εκτός οκταώρου που φυσικά δεν αμείβονται, απαιτητικοί εργοδότες που αν διαφωνήσεις μαζί τους για να υπερασπιστείς τον εαυτό και τα δικαιώματά σου θα μπορούσαν και να σε χτυπήσουν! Έγινε, την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη!
- Ελευθερία για κάθε άνθρωπο στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, με βάση τα δικαιώματα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα να μην υφίσταται διακρίσεις λόγω της επιλογής του.
Πέρα από την ασέβεια και τον χλευασμό που αντιμετωπίζουμε εμείς οι άνθρωποι τον οποιονδήποτε επιλέγει να ζήσει και να χειριστεί τη σεξουαλικότητα του με τον τρόπο που επιθυμεί, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι παράνομη σε 76 χώρες και τιμωρείται με εκτέλεση σε επτά!
Για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό; Μέχρι πότε η ανθρωπότητα θα πασχίζει να ζήσει με αξιοπρέπεια, μέχρι πότε θα στερούμε ο ένας στον άλλο τα βασικά μας δικαιώματα;
Αγωνίσου για την αδικία, μην περιμένεις να αδικηθείς για να πάρεις θέση, σεβάσου κάθε άνθρωπο και άσε την προσωπική ευτυχία του καθενός να οριστεί από τα δικά του θέλω, εφόσον δεν ενοχλεί τη ζωή σου και δεν καταπατά κανένα δικό σου δικαίωμα.
Εμείς είμαστε ο κόσμος, εμείς έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς τα καταπατάμε για τους γύρω μας και για τον ίδιο μας τον εαυτό.