Γιατί το Πάσχα σε Χωριό της Εύβοιας είναι μοναδικό! (pics)

Οι φοιτητές γυρίζουν από Μεγάλη Δευτέρα. Όλοι οι υπόλοιποι που έχουμε δουλειές, κουτσά στραβά θα καταφέρουμε να γυρίσουμε έστω Μεγάλη Πέμπτη. Θα τα βολέψουμε έτσι τα πράγματα ώστε να την πάρουμε την αδειούλα όμως. Βασικά έχεις ήδη γυρίσει, πνευματικά τουλάχιστον, από το ΣΚ πριν την μεγάλη εβδομάδα. Έχεις ήδη φτιάξει και βαλίτσα ώστε να είσαι […]

Οι φοιτητές γυρίζουν από Μεγάλη Δευτέρα. Όλοι οι υπόλοιποι που έχουμε δουλειές, κουτσά στραβά θα καταφέρουμε να γυρίσουμε έστω Μεγάλη Πέμπτη. Θα τα βολέψουμε έτσι τα πράγματα ώστε να την πάρουμε την αδειούλα όμως. Βασικά έχεις ήδη γυρίσει, πνευματικά τουλάχιστον, από το ΣΚ πριν την μεγάλη εβδομάδα. Έχεις ήδη φτιάξει και βαλίτσα ώστε να είσαι έτοιμος με το που σχολάσεις  να την κάνεις. Με φουλ διάθεση μπαίνεις στο αμάξι, με το παρεάκι, με την οικογένειά σου ή και μόνος σου. Η διάθεση θα είναι στα ύψη έτσι κι αλλιώς.

Γιατί όσο κλισέ και αν ακούγεται, αυτή την φορά σημασία έχει μόνο ο προορισμός. Και ο προορισμός σου για τις διακοπές του Πάσχα είναι το χωριό σου.

Μακριά από την μεγαλούπολη, γυρίζεις στη Χαλκιδάρα ή σε ένα από τις χωριουδάρες της Εύβοιας. Αυτό θα μπορούσε να είναι από μόνο του αρκετό ώστε να είσαι ευτυχισμένος.

Όμως σου έχω και άλλους λόγους που κάνουν τις ημέρες στα πάτρια εδάφη όμορφες:

View this post on Instagram

A post shared by Ghetto Magazine (@ghettomag_) on

Η ηρεμία

Θα βρεις την ησυχία σου, θα ηρεμήσει το κεφάλι σου. Θα βγεις στην αυλή σου και θα κάτσεις να απολαύσεις τον ελληνικό καφέ σου και θα ακούς μόνο το κελάηδισμα των πουλιών. Αξία ανεκτίμητη.

Οι βόλτες

Θα τις κάνεις όλες με τα ποδιά. Αυτό από μόνο του είναι το γαμάτο της υπόθεσης. Θα περάσεις από τα σοκάκια του χωριού και θα αναπολείς τις στιγμές που περνούσες εκεί όσο ήσουν πιτσιρίκι. Θα περάσεις από την πλατεία που έπαιζες μπάλα και εάν δεις μικρά αλανάκια να παίζουν θα κάνεις και το σουτάκι σου. Θα περάσεις από το πρώτο παγκάκι που έδωσες το πρώτο σου φιλί. Θέλεις και άλλα; Το περπάτημα στο χωριό είναι το κάτι άλλο. Και προσπάθησε να κάνεις όλες τις βόλτες σου χωρίς κινητό στο χέρι δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν δεν κάνεις πολλά instastories από το χωριό.

Οι άνθρωποι

Σε όλες τις βόλτες που θα κάνεις θα νιώθεις ότι όλοι είναι δικοί σου άνθρωποι. Μια οικογένεια Όλοι χαιρετούν ο ένας τον άλλον, όλοι εύχονται καλό Πάσχα χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Χωρίς κακία. Σίγουρα σε μια από αυτές τις βόλτες δεν θα αποφύγεις το «τίνος είσαι εσύ;» Αλλά θα γελάσεις και θα απαντήσεις.. Θα πας στο περίπτερο και θα έχεις τόσα να πεις με τον περιπτερά. Η περίληψη όλης της χρονιάς σε 10 μόλις λεπτά. Και μόλις επισκεφθείς το καφενείο του χωριού αρχίζουν τα ωραία. Και να οι μπύρες, και να τα μεζεδάκια. Είναι σίγουρο πως θα την βγάλεις τσάμπα όλοι θα σε κεράσουν. Και φυσικά οι μοναδικές στιγμές που θα περάσεις με την οικογένειά σου.

Οι λιχουδιές

Νηστεύεις δε νηστεύεις θα απολαύσεις τις λαχταριστές γεύσεις της γιαγιάς. Κουλούρια με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς σου και όχι κουλούρια με cranberry και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Οι μυρωδιές από την κουζίνα που φτάνουν μέχρι έξω στην αυλή είναι το κάτι άλλο…

Ο επιτάφιος

Η περιφορά του επιταφίου σε όλο το χωριό είναι κάτι μοναδικό. Γαλήνη. Δεκάδες, εκατοντάδες πιστοί, όλοι οι κάτοικοι να βρίσκονται στην περιφορά και να κάνουν τον γύρο του χωριού με ένα κερί αναμμένο στα χέρια τους. Η περιφορά να περνάει δίπλα από την θάλασσα. Μαγικές εικόνες. Ελλάδα.

Η Κυριακή του Πάσχα

Κάθε μέρα στο χωριό είναι ξεχωριστή. Αλλά σαν την Κυριακή του Πάσχα καμία άλλη! Αρχικά όλο το τελετουργικό. Θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το ψήσιμο από τα άγρια χαράματα. Ο παππούς είναι ο δάσκαλος και εσύ ακολουθείς. Όσο περνάει η ώρα μαζεύονται φίλοι και συγγενείς. Κλείνουν τον δρόμο έξω από το σπίτι και αρχίζουν να χορεύουν. Μουσικές ακούγονται από κάθε γωνιά του χωριού. Το κέφι είναι αληθινό. Μέσα από την καρδιά των ανθρώπων!

Κοίτα να το χαρείς. Μακριά όσο μπορείς από social media και ρουτίνα που έχεις συνηθίσει στην μεγαλούπολη! Ναι δεν είναι όλα τα χωριά έτσι ιδανικά. Υπάρχει και το κουτσομπολιό και η κακία. Αλλά είναι λίγα… Εσύ κοίτα να περάσεις καλά και όμορφα στην χωριουδάρα σου και με τους ανθρώπους που γουστάρεις. Σίγουρα όσα θα βρεις στο χωριό σου δεν θα τα βρεις αλλού!

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top