Γιατί ο Πύργος της Πίζας γέρνει πλέον λιγότερο;

Πάει χάλασε ο κόσμος! Αυτά που ξέραμε για δεδομένα, δεν είναι πια και στην προκειμένη αναφερόμαστε στον Πύργο της Πίζας, για τον οποίο θεωρούσαμε δεδομένο ότι γέρνει και ότι θα γέρνει για πάντα! Και έρχονται τώρα να μας πούνε ότι η κλίση του μειώθηκε και είναι πιο σταθερός απ’ ότι πιστεύαμε… Για εμάς ευθύνονται ξεκάθαρα […]

Πάει χάλασε ο κόσμος! Αυτά που ξέραμε για δεδομένα, δεν είναι πια και στην προκειμένη αναφερόμαστε στον Πύργο της Πίζας, για τον οποίο θεωρούσαμε δεδομένο ότι γέρνει και ότι θα γέρνει για πάντα!

Και έρχονται τώρα να μας πούνε ότι η κλίση του μειώθηκε και είναι πιο σταθερός απ’ ότι πιστεύαμε…

Για εμάς ευθύνονται ξεκάθαρα οι αμέτρητες φωτογραφίες που έβγαζαν οι τουρίστες προσπαθώντας να κρατήσουν τον Πύργο να μην πέσει ή σπρώχνοντας τον να σηκωθεί!

Οι ειδικοί παρ’ όλα αυτά έχουν μια άλλη εξήγηση….

Ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας αποτελεί έμβλημα της πόλης και χρονολογείται από το 1173. Μάλιστα, άρχισε να γέρνει σχεδόν αμέσως μετά την κατασκευή του, εξαιτίας της καθίζησης του μαλακού υπεδάφους και σύμφωνα με τις ιστορίες των ντόπιων, ο Γαλιλαίος ανεβοκατέβαινε τα 293 σκαλιά του Πύργου πειραματιζόμενος με τη βαρύτητα.

Πλέον όμως, ο Πύργος της Πίζας γέρνει λιγότερο, χάρη στις επανορθωτικές εργασίες που κάνουν μηχανικοί εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κλίση του μειώθηκε κατά τέσσερα εκατοστά τα τελευταία 20 χρόνια, αποκάλυψαν οι ειδικοί. Τώρα, ο ύψους 55,86 μ. Πύργος είναι πιο σταθερός από ό,τι ήλπιζε η ομάδα μηχανικών.

«Είναι σαν να αφαιρέθηκαν δύο αιώνες από την “ηλικία” του Πύργου», δήλωσε ο καθηγητής Σαλβατόρε Σέτις.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, ενισχύθηκαν τα θεμέλια και αντλήθηκε νερό από το υπέδαφος του Πύργου, ενώ τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω από το μνημείο, για την υποστήριξή του.

Όταν τελείωσαν οι εργασίες, που κόστισαν 25 εκατ. ιταλικές λίρες, ο πύργος απέκτησε πιο ίσια όψη.

 

 

 

 

 

 

με πληροφορίες από:huffingtonpost.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top