Βρέθηκε αυτός που δίνει τα ονόματα στις κακοκαιρίες!

Ήταν μια μεγάλη απορία όλων μας εδώ στο Ghetto αλλά πιστεύουμε δεν είχαμε μόνο εμείς αυτή την απορία αλλά οι περισσότεροι.. Ποιος στην ευχή δίνει αυτά τα ονόματα στα καιρικά φαινόμενα; Ποιον έχει “πονέσει” κάποια Σοφία και δίνει το όνομά της σε ένα καιρικό φαινόμενο; Πάλι καλά που στο ethnos.gr είπαν να το ψάξουν λίγο […]

Ήταν μια μεγάλη απορία όλων μας εδώ στο Ghetto αλλά πιστεύουμε δεν είχαμε μόνο εμείς αυτή την απορία αλλά οι περισσότεροι.. Ποιος στην ευχή δίνει αυτά τα ονόματα στα καιρικά φαινόμενα; Ποιον έχει “πονέσει” κάποια Σοφία και δίνει το όνομά της σε ένα καιρικό φαινόμενο;

Πάλι καλά που στο ethnos.gr είπαν να το ψάξουν λίγο το θέμα και μας έλυσαν την απορία.

Η ονοματοδοσία, λοιπόν, σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα σύστημα πλησιάζει τη χώρα μας, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το… «βαφτίζουν». Γιατί;

Όπως μας εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος στο ethnos.gr, ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (π.χ. το βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Πότε ξεκίνησε όλο αυτό στη χώρα μας; Από την αρχή του 2017 αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά και διαταραχές τα οποία αναμένονταν να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.

Στην Ελλάδα, όπως τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος στο ethnos.gr , όταν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι επικίνδυνο, τότε αυτό παίρνει ένα όνομα, κατά προτίμηση από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία – μία από τις εξαιρέσεις είναι ο τελευταίος «επισκέπτης», ο «Ραφαήλ». Σε κάθε περίπτωση, το όνομα που θα δοθεί από το Αστεροσκοπείο για κάποια επερχόμενη κακοκαιρία είναι μοναδικό και δεν θα δοθεί σε καμία άλλη καιρική διαταραχή στο μέλλον. Επίσης, αυτό το όνομα δεν επιλέγεται επίτηδες, βάσει της… «προσωποποίησης» των ακραίων φαινομένων που θα έρθουν στη χώρα, αλλά εντελώς τυχαία.

Το σίγουρο είναι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 431 έντονα καιρικά επεισόδια. Δύσκολα θυμάται κάποιος τις χρονιές που συνέβησαν. Από το 2017, όμως, που άρχισαν να «βαφτίζονται», οι περισσότεροι θυμούνται τα ονόματά τους και τις καιρικές συνέπειές τους.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top