Ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός με μακρόχρονη κατοίκηση και διαδοχικές αρχιτεκτονικές φάσεις, που διατρέχουν τρεις διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομία του οικισμού και τη θέση του σε δίκτυα ανταλλαγών, παραγωγής και διακίνησης οψιανού, αποκαλύπτεται έπειτα από συστηματική διετή ανασκαφική έρευνα στη θέση «Γκουριμάδι» στα περίχωρα της Καρύστου.
Πρόκειται για μια εγκατάσταση που ιδρύθηκε σε μια φυσικά οχυρή θέση, χρονολογείται κυρίως στην Τελική Νεολιθική, ενώ παρουσιάζει αποσπασματικές ενδείξεις κατοίκησης και χρήσης τόσο κατά την Ύστερη Νεολιθική όσο και κατά τις πρώιμες φάσεις της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.
Έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί πολυάριθμοι, ευθύγραμμοι και καμπύλοι, πετρόχτιστοι τοίχοι διαφορετικών αρχιτεκτονικών φάσεων, δυο πέτρινα θρανία, αλλά και μια κατασκευή, η οποία ίσως να ήταν φούρνος, που αποδίδονται κυρίως στην Τελική Νεολιθική περίοδο.
Βρέθηκαν επίσης δύο πήλινα ανθρωπόμορφα ειδώλια, πήλινα υφαντικά βάρη, εργαλεία, λίθινες διάτρητες χάντρες, λίγα οστά και άλλα οργανικά κατάλοιπα.
Εντοπίστηκαν επίσης κεραμικά αγγεία που παραπέμπουν στο τέλος της 5ης και στην 4η χιλιετία π.Χ., παρουσιάζοντας σημαντικές ομοιότητες με το αντίστοιχο υλικό από το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας, τη Φτελιά Μυκόνου, την Κεφάλα της Κέας και άλλες θέσεις στο Αιγαίο.
Είναι άξια αναφοράς η μεγάλη παρουσία εργαλείων λαξευμένου λίθου από οψιανό Μήλου, καθώς και αιχμών βελών από το ίδιο υλικό, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα σύνολα που έχουν βρεθεί οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Κάτι που υπογραμμίζει τη σημαντική θέση του οικισμού σε περιφερειακά δίκτυα διακίνησης και παραγωγής εργαλείων από το συγκεκριμένο ορυκτό και επιβεβαιώνει τη σημασία της συγκεκριμένης δραστηριότητας στην οικονομία του.