Την Αγγελική Τουμπανάκη θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε live στην σκηνή του θεάτρου Περί-Τεχνών στη Χαλκίδα, στις 2 Φεβρουαρίου. Πριν όμως την ακούσουμε στο 3ο Black Box Live Sessions εμείς μιλήσαμε μαζί της για την μουσική αλλά και όχι μόνο…
Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;
Η μουσική είναι ο τόπος όπου μπορώ να εκφραστώ, να ελευθερωθώ, να καταθέσω το στίγμα μου, να βιώσω την πραγματικότητα και ό,τι την απαρτίζει πέρα από το μικρόκοσμό μου. Η μουσική μού επιτρέπει να επικοινωνώ, πέρα από τον λεκτικό φωνητικό ήχο και να δημιουργώ πέρα από νόρμες και στυλιζαρισμένα μοτίβα.
Αντιλαμβάνομαι τα ηχητικά ερεθίσματα της καθημερινότητας ως μουσική παλέτα και εμπνέομαι. Ακούω μέσα σε αυτά ρυθμούς και μελωδίες,αντλώ πληροφορία, και με πολλά αλληλεπιδρώ και διασκεδάζω μέσω φωνητικών παιχνιδιών.
Από το 2003 μελετώ, συστηματικά, παραδοσιακούς ήχους, ρυθμούς, μουσικά ιδιώματα και φωνήματα, και jazz αυτοσχεδιασμό. Ενώ το 2006 ξεκίνησα να ερευνώ τις «εκτεταμένες (extended) φωνητικές τεχνικές» και να πειραματίζομαι με το looping. Από το 2014 ασχολούμαι με την ενορχηστρωτική μίξη του φυσικού και του ηλεκτρονικού ήχου με αφορμή τη δημιουργία του πρωτοποριακού Project «Drums Voice Jazztronica Duet» με τον ντράμερ Ηλία Δουμάνη. Τα παραπάνω έχουν επηρεάσει πολύ τον ήχο μου και τη φωνητική μου φρασεολογία, αλλά και την ενορχηστρωτική μου αισθητική και μουσικότητα.
Ποιος ρόλος σε γοητεύει περισσότερο, αυτός όταν διδάσκεις μουσική ή όταν είσαι πάνω στην σκηνή;
Θεωρώ την ανθρώπινη φωνή́ ως το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό́ όργανο, το ορθάνοιχτο παράθυρο της ψυχής μας. Όταν παίζω, αυτοσχεδιάζω με την Φωνή μου αυθόρμητα δομημένα και αποδομημένα και είμαι ευτυχισμένη. Την ίδια στιγμή έχω την ανάγκη να έχω απόλυτο φωνητικό έλεγχο και συνειδητότητα, να ανακαλύπτω συνεχώς τις δυνατότητες, τα όριάτης. Αυτό το επιτυγχάνω ισόποσα μέσω των Συναυλιών, της Έρευνας καιτης Διδασκαλίας. Οι τρεις αυτοί τομείς με αφορούν και καλύπτουν τις εκφραστικές και επιστημονικές μου αναζητήσεις.
Η διδασκαλία για μένα σχηματικά αποτελεί έναν οριζόντιο άξονα. Με τη διδασκαλία θεωρώ ότι διευρύνω τους ορίζοντές μου, μελετώντας προσεχτικά και με ενσυναίσθηση κώδικες επικοινωνίας, και αυτό καλλιεργεί τη μουσική μου αντίληψη και ευελιξία.Διδάσκω «Τεχνική της φωνής» και «Αυτοσχεδιασμό» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Φωνητική Προετοιμασία για performers και ηθοποιούς με βάση την μέθοδο «MUSA» (Musical System of Acting) και παραδίδω σεμινάρια με θέμα «Ο πολυδιάστατος ρόλος της Φωνής» και «Φωνητικός Αυτοχεδιασμός». Διοργανώνω επίσης «Φωνητικούς Κύκλους» (Circle Singing), όπως διδάχθηκα από τον Bobby McFerrin, τη Rhiannon και τον Bob Stollof στην Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας τους ως μέσο μουσικής εκπαίδευσης και ανθρώπινης επικοινωνίας.
Είμαι μέλος, της «Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής» με σκοπό́ τον σχεδιασμό́θεραπείας και την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές. Παράλληλα είναι μεγάλη η χαρά μου που ανήκω στο Αrtventure Camp – ένα εναλλακτικό καλλιτεχνικό camp, το οποίο κέρδισε το Χρυσό Βραβείο Τουρισμού 2019, στην κατηγορία Βιωματικός Τουρισμός.
Από την άλλη, κάθε μουσική παράσταση, που οραματίζομαι και στήνω, είναι ένας μουσικός χάρτης, όπου ο αυτοσχεδιασμός και ο πειραματισμός, το ταξίδι στις μουσικές του κόσμου, είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν. Η μουσική έκφραση αποτελεί σχηματικά τον κάθετο άξονα μου. Είναι ένωση, ανάγκη και συμπαντική έκρηξη.
Και από τα δυο, τη διδασκαλία-έρευνα και το performing, αντλώ ενέργεια• το κάθε πεδίο εμπνέει και γονιμοποιεί το άλλο δημιουργικά. Το Τoubanaki Music Projects αποτελεί το μουσικό μου «σπίτι», περικλείει όλα τα παραπάνω. Μέσα σε αυτό φιλοξενώ ιδέες, συναυλίες, δράσεις, σεμινάρια, διδασκαλία, παραγωγές.
Ποια στιγμή της μέχρι τώρα πορείας σου στην μουσική θα ξεχώριζες και γιατί;
Κομβικό σημείο θα έλεγα πως ήταν η στιγμή που επέλεξα ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη και αφιερώθηκα αποκλειστικά στη μουσική και το τραγούδι, ερευνώντας εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Νωρίτερα είχα ολοκληρώσει έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας στη Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πως τα έχεις καταφέρει να είσαι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία ταυτόχρονα με την πορεία σου στην μουσική;
Πεδία ή αντικείμενα που με την πρώτη ματιά φαντάζουν διαφορετικά ή και αντίθετα, όχι σπάνια είναι ή μπορεί να είναι αλληλοτροφοδοτούμενα. Για μένα η πορεία και η θητεία μου στην επιστημονική έρευνα ήταν μεγάλο σχολείο: πειθαρχία, οριοθέτηση, στόχευση και μεθοδική δουλειά για την υλοποίηση ενός στόχου, συστηματοποίηση της γνώσης και έρευνα. Από όλα αυτά αντλώ δύναμη και εργαλεία, τα οποία με βοήθησαν και στην πορεία μου στις μουσικές σπουδές, αλλά και κατόπιν τόσο στην καλλιτεχνική δράση, όσο και στην ενασχόλησή μου με τη διδασκαλία.
Η μουσική λοιπόν για μένα εμπεριέχει έρευνα, επιστημοσύνη, και είναι κάτι στο όποιο έμαθα να λειτουργώ μελετώντας και ολοκληρώνοντας το διδακτορικό μου. Μέσα από τη μελέτη και την έρευνα μπορείς να ανακαλύψεις τη μαγεία της μουσικής.
Με το τέλος ενός live σου, τι θα ήθελες να μείνει στον κόσμο;
Να έχει βιώσει την αλήθεια του, να έχει ημερέψει και να έχει αντιληφθεί ότι η δύναμη και η ανάγκη βασικών συναισθημάτων όπως το να αγαπήσεις και να αγαπηθείς είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους, όποια γλώσσα κι αν μιλάνε, σε όποιον τόπο και να υπάρχουν.
Τι θα μας παρουσιάσετε στη Χαλκίδα;
Σε κάθε project, και στο Crossovers συγκεκριμένα, καταθέτω, μαζί με εξαιρετικούς φίλους μουσικούς, το πάθος μας για τον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό με ετερόκλητα μουσικά είδη, με στόχο πάνω από όλα την ελευθερία και πηγαία χαρά για τη μουσική. Η μουσική που παίζουμε αποτελεί ομαδικό δημιούργημα φίλων. Αυθόρμητα, αληθινά, ανατρεπτικά!
Στη Χαλκίδα, με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου, τον Θάνο Σταυρίδη στο ακορντεόν,τον Απόστολο Καλτσά στο μπάσο και τον Ηλία Δουμάνη στα ντραμς, θα παρουσιάσουμε πρωτότυπες συνθέσεις, τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, αλλά και σκοπούς από την παράδοση των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Ανατολίας, τα οποία αναμειγνύουμε με Jazz αρμονία και crossoverδιάδραση, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πολυδιάστατο ηχητικό περιβάλλον.
Το «Crossovers» είναι το σημείο όπου συναντιούνται μουσικές, άνθρωποι από διαφορετικούς τόπους, με διαφορετικές αφετηρίες ή συναισθηματικά φορτία, και διασταυρώνουν τους ήχους τους, τις ιστορίες τους.
Ανυπομονούμε να ανταμώσουμε!