Ένα σπήλαιο με καταρράκτη 25 μέτρων στην Κάρυστο (pics)

Ένα πραγματικά μοναδικό σπήλαιο στην Εύβοια που βρίσκεται στην περιοχή της Καρύστου. Πρόκειται για υπόγειο ποταμό μεγάλου μήκους όπου μετά από ένα αρκετά στενό πέρασμα, καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό καταρράκτη 25 περίπου μέτρων. Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερα τεχνικό για την διάσχιση του και η επίσκεψη απαιτεί σπηλαιολογική εμπειρία και ειδίκευση. Το σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες […]

Ένα πραγματικά μοναδικό σπήλαιο στην Εύβοια που βρίσκεται στην περιοχή της Καρύστου. Πρόκειται για υπόγειο ποταμό μεγάλου μήκους όπου μετά από ένα αρκετά στενό πέρασμα, καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό καταρράκτη 25 περίπου μέτρων. Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερα τεχνικό για την διάσχιση του και η επίσκεψη απαιτεί σπηλαιολογική εμπειρία και ειδίκευση.

Το σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Όχη κοντά στο χωριό Καλύβια.

Έχει δημιουργηθεί στο σημείο ένωσης μαζών μαρμάρου και σχιστόλιθου κατά μήκος της κοίτης υπόγειου ποταμού, ο οποίος καταλήγει δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, είκοσι μέτρα περίπου χαμηλότερα από την είσοδο της σπηλιάς.

Η στενή είσοδός του είναι προστατευμένη από τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους και τη βλάστηση.

Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο της νότιας Εύβοιας με εξερευνημένο μήκος 2.400 μέτρα.

Το νερό έχει δημιουργήσει μέσα στο σπήλαιο στενές χαράδρες, ευρύχωρους θαλάμους, καταρράκτες και λίμνες.

Το σπήλαιο είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1932.

Ερευνάται συστηματικά από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας με τη συμμετοχή του Southern Exploration Project του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Η ανθρώπινη παρουσία στο σπήλαιο χρονολογείται στις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής (από τις αρχαιότερες μέχρι στιγμής στην περιοχή), στη Νεότερη Νεολιθική ΙΙ και στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού, ενώ σποραδικές ενδείξεις υπάρχουν για τη χρήση του στους Ιστορικούς χρόνους.

Ένας από τους πιο γνωστούς εξερευνητές του σπηλαίου ήταν ο ορειβάτης – σπηλαιοδύτης Βαγγέλης Βούρτσης.

Έως εκεί που έχει γίνει η εξερεύνησή του χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα.

Σε 420 μέτρα βάθος είναι το πρώτο τμήμα, και μετά από άλλα 150 μέτρα υπάρχει αίθουσα στην οποία υπάρχει καταρράκτης νερού ύψους 30 μέτρων.

Κανείς δεν γνωρίζει που τελειώνει η σπηλιά της Αγίας Τριάδας.

Κάποια ομάδα θαρραλέων σπηλαιοδυτών ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα λύσει αυτό το μυστήριο.

 

Πηγή και αρχείο φωτογραφιών speleo.gr και e-karystos.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top